Hlavní obsah

Česká kráska excelovala při zkoušce! Pochopili, že německy docela umím, směje se Fernstädtová

Robert NeumannSport.czPrávo

Bleskově zvládla jednu ze zkoušek na Vysoké škole finanční a správní v Praze, kterou studuje od podzimu. Na rychlost je ostatně zvyklá. Vždyť ledovým korytem česká skeletonistka Anna Fernstädtová leckdy sviští až 140kilometrovou rychlostí. „Zkoušky dopadly výborně. Z němčiny mám jedničku," culí se 23letá Fernstädtová, která se narodila v Praze, od prvního roku však žije v Německu.

Foto: Vlastimil Vacek

Česká skeletonistka Anna Fernstädtová se v těchto dnech připravuje v Šumperku.

Článek
Fotogalerie

„Zkoušející mi dali nějaké otázky. Když jsem začala odpovídat, rychle pochopili, že německy umím docela dobře. Tak řekli ok, stačí," směje se Fernstädtová. Spolužačka lyžařky Ester Ledecké si zvolila studium v angličtině, byť česky vládne také výborně (její máma je Češka, otec Němec). Bravurně zvládla také matematiku a další předměty.

„Mám za sebou skoro půlku druhého semestru. Baví mě a zajímá ekonomie – mikro i makro. A taky matematika mi docela jde," podotýká Fernstädtová, který v létě 2018 přešla od německé reprezentace.

Studiu se poctivě věnuje. Přistupuje k němu jako ke skeletonu. Naplno. „Musím se učit, všechno se musím nadrtit. Jinak to nejde. Jsem ráda, že studuju, chci vedle sportu dělat i něco jiného," říká trojnásobná juniorská mistryně světa, která koncem dubna zahájila přípravu na novou sezonu. Uplynulou zakončila sedmým místem na seniorském MS v německém Altenbergu.

Už čtvrtý týden jí má v „parádě" elitní český specialista na pohyb Josef Andrle, se kterým nově spolupracuje. Na tartanové dráze stadionu v Šumperku pracují na zvýšení rychlosti, což je pro Fernstädtovou alfou a omegou pro dosažení nejvyšších cílů. Na startu totiž pravidelně patří mezi nejpomalejší. Na dráze naopak mezi nejrychlejší, značné manko ze startu už ale na nejlepší sprinterky dohnat nemůže.

„Rozdíl oproti minulosti je v tom, že musím víc zapojovat hlavu. Se změnou techniky běhu teprve začínáme. Než si pohyb zautomatizuju, bude nějakou dobu trvat," podotýká česká závodnice.

Foto: Vlastimil Vacek

Česká skeletonistka Anna Fernstädtová při tréninku na stadionu v Šumperku.

Trénuje ve čtyř až pětidenních blocích, podle pocitu zařazuje i druhou fázi. Ze stadionu pravidelně míří do sídla firmy Andrle Sport, kde si ji přebírá fyzioterapeut Jakub Marek, jenž spolupracoval s Ester Ledeckou. Po sérii speciálních cviků včetně cvičení na rovnováhu čeká Fernstädtovou navrch posilovna.

„Je toho dost, ale mám ze všeho výborný pocit. Mám kolem sebe lidi, co umí. Jsem spokojená, vím, že mám ideální podmínky posunout se dopředu," tvrdí Fernstädtová. Po kratším intermezzu v domácích podmínkách se v červnu do Šumperku vrátí na dva měsíce.

„Pro naši firmu jde o zajímavou spolupráci. A zároveň o obrovskou výzvu. Anička se totiž potřebuje na startu zrychlit o půl vteřiny. Víme, co dělá za chybu. Pokud se nám ji podaří společně odstranit, bude nejlepší na světě," tvrdí Andrle.

Reklama

Související témata: