Hlavní obsah

Verner je po krátkém programu ve finále Grand Prix pátý

Krasobruslaři Tomáši Vernerovi se premiérové vystoupení ve finále Grand Prix příliš nevydařilo. Po krátkém programu patří evropskému šampionovi v šestičlenné soutěži páté místo. Suverénně nejlepší výkon v pátek v korejském Kojang City podal Japonec Takahiko Kozuka.

Článek

Verner, jenž vyjel na led jako první, stejně jako na všech předchozích závodech v této sezoně nezvládl v krátkém programu úvodní kombinaci čtverného toeloopu s trojitým. "Chyba při čtveráku nepomohla mému sebevědomí, bylo těžké pak bruslit," řekl Verner korejské televizi.

Uznal, že dnes nebylo ideální ani předvedení. "Zítra potřebuji znovu najít sílu na ledě, abych do toho dal více výrazu," uvedl po programu, za který obdržel 69,34 bodu a zaostal téměř o deset bodů za svým osobním rekordem z březnového mistrovství světa. Za českým reprezentantem je pouze sedmnáctiletý Kanaďan Patrick Chan, který v sezoně triumfoval na domácí Kanadské brusli a v Paříži a jako jediný do finále postoupil s dvěma vítězstvími.

Verner, jenž se do Koreje kvalifikoval z posledního místa, přijel na finále po prodělané nemoci, kvůli níž minulý týden nestartoval na mistrovství republiky.

V Moskvě vyhrál Joubert 

Český reprezentant zahájil soutěž o něco lépe než na začátku listopadu v Pekingu, kde při svém vstupu do Grand Prix nakonec obsadil třetí místo. Na konci minulého měsíce v Moskvě naopak získal za svůj krátký program o čtyři body více. V ruské metropoli podlehl jen Joubertovi.

V sobotní volné jízdě může v Koreji zaútočit na stupně vítězů, od třetího Jouberta ho dělí zhruba pět bodů. Neplánuje zařadit více než jeden čtverný skok. "Volná jízda bude stejná jako na předchozích dvou Grand Prix. Chci zajet čistý program, to je můj cíl," prozradil. Pomoci mu může i korejské publikum, které si dnes nemohl vynachválit. "Když jsme přišli na rozbruslení, připadal jsem si jako na hokeji. Kdyby to bylo možné, rád bych absolvoval mistrovství Evropy v Koreji, ale to bohužel nejde."

Do soutěže tanečních párů vstoupili nejlépe mistři světa Isabelle Delobelová s Olivierem Schoenfelderem z Francie, kteří v originálním tanci porazili o jeden bod obhájce prvenství Oksanu Domninovou a Maxima Šabalina z Ruska.

Mezi ženami má po krátkém programu domácí favoritka Kim Ju-na minimální náskok 56 setin bodu před mistryní světa Mao Asadaovou z Japonska. Ve sportovních dvojicích v polovině soutěže vedou mistři světa Aliona Savchenková a Robin Szolkowy z Německa.

Muži:
1. Kozuka (Jap.) 83,90, 2. Abbott (USA) 78,26, 3. Joubert (Fr.) 74,55, ...5. Verner (ČR) 69,34.
Ženy - krátký program:
1. Kim Ju-na (Korea) 65,94, 2. Asadaová (Jap.) 65,38, 3. Nakanová (Jap.) 62,08.
Sportovní dvojice - krátký program:
1. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 70,14, 2. Tan Čang, Chao Čang 68,34, 3. Čching Pchang, Ťien Tchung (všichni Čína) 66,24.
Taneční páry - originální tanec:
1. Delobelová, Schoenfelder (Fr.) 60,35, 2. Domninová, Šabalin (Rus.) 59,33, 3. Faiellaová, Scali (It.) 57,89.

Reklama