Hlavní obsah

Kuriózní Čína, zvláštní zranění, podivní rozhodčí a Barbie Baroš

PRAHA

Sport neprodukuje pouze navzájem měřitelné výkony, ale také roztodivné, někdy až neuvěřitelné příběhy sportovců, rozhodčích, organizátorů i diváků. Nejsledovanější sportovní akcí roku 2008 a zároveň studnicí kuriózních situací byla olympiáda v Číně.

Článek

Přítomnost neobvyklého množství zahraničních návštěvníků a televizních kamer, snímajících kdeco, Číňanům výrazně zasáhla do života. Vládní výnosy ve snaze vylepšit image země odvolaly z ulic miliony aut, zastavily provoz stovek továren, provozů a stavenišť, úřední nařízení zakázala lidem plivat a předbíhat ve frontách, oficiální vývěsky poskytly pravidla, jak mají obyvatelé mluvit s cizinci a taxikáři krom lekcí angličtiny dostali i písemné návody jak se mají oblékat, chovat a vonět.

Čínská vlajka stoupá vzhůru na stožár za dozoru vojáků při slavnostním zahájení olympijských herfoto: Reuters/Jerry Lampen

Pokud se některé chyby odstranit nepodařilo, pokusili se je organizátoři aspoň zamaskovat. Lidé nevládnoucí žádným cizím jazykem se aspoň naučili na každý dotaz široce usmívat. Když se zjistilo, že část dech beroucích ohňostrojů při slavnostním zahájení her nebude možno naživo realizovat, byly některé efekty prostě předtočeny. Dívenka, zpívající Ódu na vlast, nebyla shledána dostatečně krásnou, a tak byla jednoduše nahrazena hezčí holčičkou, která jen do hudby otvírala ústa. Děti oblečené do krojů různých čínských etnických skupin, které při zahájení olympiády nesly hostitelskou vlajku, patřily k většinovým Chanům. Ani zlaté medaile pro olympijské vítěze tentokrát nebyly tak úplně zlaté, jako spíše stříbrné. Zlata v nich bylo obsaženo jen přibližně šest procent.

David Kostelecký se zlatou medailífoto: ČTK/Roman Vondruš

Špičkoví sportovci bývají za své výkony dobře placeni, na své kariéře si dávají záležet a jsou proto na sebe mimo hřiště obvykle velmi opatrní. Najdou se ale i výjimky.

Své živobytí si řádně zkomplikoval fotbalový útočník nizozemského Excelsioru Rotterdam Eldridge Rojer, který si při společném sprchování s přítelkyní zpřetrhal křížové vazy v koleni. "Když přijela záchranka, nemělo cenu nic zapírat. V bolestech jsem ležel ve sprše, přítelkyně mě alespoň přikryla ručníkem," řekl třiadvacetiletý fotbalista.

Také záložník anglického Stoke City Liam Lawrence se na čas sám vyřadil ze hry, když doma na schodech šlápl na vlastního psa a vymknul si kotník.

Podobně nečekaný pád postihl hokejového brankáře St. Louis Mannyho Legace. Při nástupu na led před začátkem utkání NHL s hokejisty Los Angeles si bolestivě natáhl sval v oblasti kyčle - uklouzl na koberci přichystaném pro republikánskou kandidátku na viceprezidentku USA Sarah Palinovou, která vhazovala úvodní buly.

Obránce St. Louis Roman Polák s brankářem Mannym Legacem po vítězném zápase s Minnesotoufoto: ČTK/AP/Jeff Roberson

Derrick Rose, vycházející basketbalová hvězda z Chicaga, si chtěl doma v posteli udělat malou ovocnou svačinu. Jeho pokus o nakrájení jablka ale skončil řeznou ranou na předloktí, kterou muselo spravit deset stehů. Francouzský cyklista Sylvain Chavanel se poranil při otevírání ústřic tak, že si lékařský zákrok vyžádal ještě o tři stehy více, než v případě Rose a jablka.

Francouzský cyklista Sylvain Chavanel.foto: Reuters/Regis Duvignau

Nedílnou součástí sportovního zápolení jsou také rozhodčí. Mezi jejich pravomoci patří trestání hráčů, kteří se provinili proti pravidlům. Vše ale má své meze, jak se přesvědčil sedmadvacetiletý sudí Thomas Metzen. V zápase druhé německé fotbalové ligy ukázal dvě žluté karty dvěma hráčům najednou. Neobvyklý karetní trik pobavil diváky, méně už svazové šéfy, kteří zvažovali Metzenovo potrestání za to, že z fotbalu dělá komedii.

Fotbalový rozhodčí Thomas Metzenfoto: rhein-erft-online.ksta.de

Co by asi říkali na situaci, která se odehrála při zápasu Jihoamerického poháru mezi brazilským Botafogem a argentinským Estudiantes. Rozhodčí Carlos Chandia z Chile se chystal vyřešit strkanici hráčů obou klubů podobným způsobem jako jeho německý kolega Metzen, tedy udělením žlutého napomenutí oběma kohoutům. Brazilského obránce Andrého Luíse však žlutý kartónek natolik rozčilil, že ho sudímu vytrhl z ruky a sám mu ho strčil před obličej. Když se chilský arbitr vzpamatoval, varování přebil červenou kartou a opovážlivce vyloučil.

To běloruský rozhodčí Sergej Šmolik neměl problém s hráči, ale spíše sám se sebou. V zápase tamější fotbalové ligy mezi Vitebskem a Naftanem se nejprve decentně motal, pak se potácel více a od 70. minuty už utkání řídil převážně ze středového kruhu, který v závěru nedokázal ani opustit. Ze hřiště mu nakonec musel pomoci jeden z pořadatelů. Rozhodčí s odznakem FIFA se později ohrazoval, že pil až po zápase, aby zahnal bolesti zad. Ruský deník Komsomolskaja Pravda ale přišel se svědectvím funkcionářů, kteří Šmolikovi ihned poté, co jej dostali z hrací plochy, naměřili 2,6 promile.

Pomoci sudímu zřejmě chtěl český reprezentant a hráč ruského Spartaku Moskva Radoslav Kováč. Když v 73. minutě derby s Lokomotivem vběhl jeden z diváků na hřiště, Kováč se za ním vydal a nekompromisním zákrokem jej poslal k zemi. Narušitel poté v doprovodu ochranky odkulhal ze hřiště a Kováč ke svému překvapení za "faul na fanouška" obdržel žlutou kartu.

Radoslav Kováč (vlevo)foto: ČTK/Radek Petrášek

Jiný český fotbalista Milan Baroš se v poslední době snaží skandálům vyhýbat. V novém tureckém angažmá se mu docela daří a užívá si přízně fanoušků. Jen přezdívku by si asi zvolil jinou. Když si jej vybrala firma Nike, aby jako jediný fotbalista v Turecku nosil její módní výstřelek, kterým jsou růžové kopačky, říkal Baroš, že by se v nich rád stal místním Růžovým panterem. Jenže, turečtí fanoušci mu díky nim říkají trochu jinak - Barbie.

Milan Baroš nabral v Galatasarayi Istanbul pekelné střelecké tempo.foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Reklama