Hlavní obsah

Střelec Emmons loví zvěř i medaile

PRAHA

S manželkou Kateřinou, rozenou Kůrkovou, se blíže poznali, když ho přišla na olympiádě v Aténách utěšit poté, co ve finále na 3x40 ran libovolnou malorážkou poslední ranou trefil sousední terč a přišel o druhé zlato. „To byl trapas, o němž se psalo i v USA víc než o té předchozí zlaté medaili. V Česku je střelba populárnější. Ve Státech se o nás moc nepíše, ani když vyhráváme,“ přiznal Matthew Emmons, jenž má ve sbírce kolekce medailí ze všech velkých soutěží.

Článek

Jen z olympiád nemá bronz. V Pekingu nejprve získal stříbro na 60 ran vleže a opět sahal po zlatu na 3x40 ran, ale poslední ranou dal jen 4,4 bodu, přitom mu stačilo i podprůměrných 6,7. „Nemá smysl se tím trápit. Mám o to větší motivaci pro olympiádu v Londýně,“ říkal s úsměvem. Vynikající je i ve vzduchovce. V součtu dosažených úspěchů z posledních let je světovou střeleckou jedničkou.

Kateřinu si vzal v roce 2007

S Kateřinou se vzali v červnu 2007 v Plzni a stal se z nich jeden z nejslavnějších sportovních párů. Letos v dubnu má přijít na svět první potomek.

Po sobotním vyhlášení Sportovce roku musí Matt na otočku do USA. Bude podepisovat sponzorskou smlouvu a vyřizovat formality kolem jejich nového domu v Grand Rapids v Minnesotě. Poté se vrátí a měl by střílet jako největší hvězda Velkou cenu osvobození. „V Česku budu také trénovat. Ve Státech je příprava v podstatě individuální záležitostí,“ pravil sympatický mladík, který se rychle učí česky. „V Čechách je krásně, spousta nádherných měst a zámků. Určitě sem budeme dál jezdit i po narození dítěte.“

Emmons je vášnivým lovcem

V osmitisícovém městečku v Minnesotě, kde se s Kateřinou natrvalo usadí, dokonce našli českou rodinu mluvící kromě angličtiny i rodnou řečí. „Oběma jazyky budou mluvit i naše děti,“ zdůraznil Emmons, který žil na Aljašce a je také vášnivý lovec. „Vyrazím i na několik dní a nejsem zklamaný, když nic velkého neulovím. Několik trofejí mám a ty budou nad krbem v našem novém domě.“ Dokonce lovil lukem jako indiáni. Lov na zvěř i medaile ale považuje především za sport, jenž ho baví.

Manželé se dohodli, že každý bude reprezentovat svoji zemi. „Kateřina chce dál střílet za Česko a já ji v tom podporuju,“ zdůraznil 27letý Emmons.

Reklama