Hlavní obsah

Střelec Kostelecký má novou přítelkyni i brokovnici

Karel FeltPrávo

Olympijský vítěz z Pekingu, střelec David Kostelecký, přišel na vyhlášení Sportovce roku s novou přítelkyní Petrou. Do nadcházející sezóny hodlá vstoupit i s nejmodernější brokovnicí od firmy Perazzi. Zatímco nový vztah bere jako svoji soukromou věc, o zbrani se s chutí rozpovídal.

Článek

„Už jsem ji dvakrát testoval. Vypadá to dobře. Ukazuje se, že by mi mohla zjednodušit střelbu a navíc její zpětný náraz je výrazně menší, takže mi šetří krční páteř a záda, které při střelbě hodně trpí. Změna brokovnice není pro střelce lehká záležitost, ale pokud se bude vyvíjet přechod dál pozitivně, začnu s ní střílet co nejdříve naplno,“ vysvětlil David Kostelecký.

Nejednomu střelci se stalo, že s přechodem na novou zbraň na čas klesly jeho výkony. Toho se olympijský šampión v trapu neobává.

„Jsem na to psychicky připravený. Už jsem měnil zbraň několikrát. Zůstávám u stejné značky, takže by to neměl být problém. V testech jsem střílel stejně, jako s tou stávající. Věřím, že naopak půjdu nahoru, jako po přechodu na tu, s níž jsem vyhrál olympiádu. Pravda je, že nová zbraň vyžaduje i určitou změnu techniky střelby. Jinak se přes ní dívá, ale je to pozitivní, protože vidím víc prostoru. Po odstřílení určitého počtu patron to je o psychice, což bych měl zvládnout,“ nepřipouštěl si komplikace.

Čtvrté místo nezklamalo

Olympijská vítězka však v muzeu neskončí. „V žádném případě! Mám k ní velmi osobní vztah. Vyhrál jsem s ní olympiádu a vystřílel medaile na spoustě dalších závodů. To je důvod, proč pořád přemýšlím o termínu změny, protože technicky je v pořádku. Pokud se ale při velké zátěži potvrdí, že mi nová brokovnice šetří záda a výkonnostně jsem na tom minimálně stejně, pak tu současnou odložím co nejdřív doma na velmi čestné místo. Přeci jenom zbraní, které vyhrály olympiádu, není mnoho,“ dodal s úsměvem.

Když si šel na pódium Hudebního divadla v Karlíně pro nepopulární „bramborovou“ medaili, nebyl vůbec zklamaný. „V tak silné konkurenci, jaká se tu sešla, to je pocta. Jsme tady dva střelci společně s Kateřinou Emmons, což je dobře i pro náš sport. A mně navíc večer vylepšilo setkání s Janem Kodešem, který mi předával cenu. Tenis mám rád a jeho si velice vážím,“ říkal spokojeně David Kostelecký.

Rok 2008 považuje za svůj nevydařenější. Kromě olympijského zlata vybojoval i evropské stříbro a k medaili pomohl také družstvu. V konkurenci minimálně třiceti střelců, kteří mohou kdykoliv myslet na medaili, je to úspěch.

„Určitě, ale já jsem rád, že už skončila i ta hektika kolem. Teď už jsem zase naběhl do normálního života. Čas letí, na olympijské vítězství už vzpomínám jen, když mi to někdo připomene. Letos mě čekají čtyři závody Světového poháru, Evropský pohár, mistrovství Evropy v Osijeku a světový šampionát v Mariboru. Na ten se obzvlášť těším, protože tuhle střelnici mám rád, často na ni střílím. Musím si zvyknout, že na závodech už nebudu jen David Kostelecký, ale olympijský vítěz. Vím, co bylo kolem mých předchůdců Daimonda a Alipova. Čtyři roky se to bude točit kolem mne, ale těším se na to a po Londýně 2012 uvidíme, co bude dál,“ dodal.

Reklama

Související témata: