Hlavní obsah

Jirásek bude vládnout českému olympijskému hnutí dál

PRAHA

Žádný nový uchazeč o předsednické křeslo se na středečním plénu Českého olympijského výboru neobjevil, takže volba prvního muže českého olympijského hnutí byla podle očekávání pouhou formalitou. Milanu Jiráskovi se tentokrát nikdo nepostavil, takže na další čtyřleté období byl do funkce zvolen jednomyslně. Jeho vláda se tak natáhne na šestnáct let.

Článek

Ortoped střešovické vojenské nemocnice Milan Jirásek původně avizoval, že na další čtyři roky kandidovat nebude a předsednické křeslo uvolní. „Situace se ale změnila. Okolí mě přesvědčilo, podpora většiny sportovních svazů zrovna tak,“ nechal se slyšet dvaasedmdesátiletý staronový předseda Českého olympijského výboru a hned dodával, že během nastávajícího čtyřletého cyklu nechce být jen údržbářem, který se bude držet vyjetých kolejí.

„Vím, že voliči vsadili na jistotu, takže žádného jiného kandidáta nevyprovokovali, aby se o předsednické křeslo ucházel. Nechtěl bych se však dožít toho, abych se stal brzdou českého olympijského hnutí. Je proto i na mém na okolí, aby mně dalo na srozuměnou, že nastal čas, kdy mám odejít,“ uvědomuje si Jirásek, že po dovršení nového čtyřletého mandátu mu bude šestasedmdesát let.

V předsednickém křesle chce Milan Jirásek nadále hájit své krédo, jež akcentoval i v předvolebním vystoupení. „Půjde mně o to, aby komerce vystupovala ve službách sportu a nikoli aby se sport stal služkou komerce,“ tvrdí staronový předseda Českého olympijského výboru moc dobře si vědom toho, že ho vzhledem k současné ekonomické krizi nečeká jednoduché údobí.

Kejval místopředsedou pro ekonomiku a marketing

A to i přesto, že volby nového výkonného výboru dopadly víceméně podle jeho představ a přání, neboť v důležitém křesle místopředsedy pro ekonomiku a marketing vystřídal Jiřího Zedníčka předseda veslařského svazu Jiří Kejval, jenž se na práci marketinkové společnosti Česká olympijská v uplynulých čtyřech letech úspěšně podílel a kterého Jirásek ve volbách sám rovněž podporoval.

„Za uplynulé čtyři roky odvedl v naší marketingové společnosti obrovský kus práce. Osmimiliónové aktivum České olympijské za zmiňovaný cyklus o tom svědčí, stejně jako to, že Jirka Kejval prakticky z ničeho vybudoval velkou a prosperující firmu. Mám jen obavy, abychom jeho podnikatelskému tempu stačili,“ kvitoval Milan Jirásek, že se vedení českého olympijského hnutí de facto příliš nezměnilo. „Je to důkaz, že voliči vsadili na jistotu.“

O tom ostatně svědčí i to, že staronovým místopředsedou pro sport byl aklamací zvolen František Dvořák a místopředsedou pro olympismus opětovně Josef Dovalil.

Středeční plénum Českého olympijského výboru mělo slavnostní předehru, během níž převzala olympijská vítězka a světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotákovou tradiční cenu Jiřího Gutha-Jarkovského, která je udělována již od roku 1933 za nejhodnotnější sportovní výkon roku. Jejími držiteli se v minulosti stali mimo jiné Emil Zátopek, Jan Železný, Roman Šebrle, Kateřina Neumannová či Martina Sáblíková.

Jak šel čas...

1996 - O předsednické křeslo uvolněné Věrou Čáslavskou se v prosinci 1996 původně ucházeli tři kandidáti - sekretář ČOV Přemysl Herych, první muž českého fotbalu František Chvalovský a Milan Jirásek podporovaný lyžaři. Chvalovský těsně před volbou kandidaturu stáhl, podpořil Jiráska a ten měl cestu do předsednického křesla volnou.

2001 - Jirásek neměl protikandidáta, takže byl zvolen jednomyslně.

2005  - O funkci předsedy se ucházel nejen Jirásek, ale i oštěpař Jan Železný. Jirásek však měl ve volbách jasně navrch.

2009 - Jiráskovi se při čtvrtých volbách nikdo nepostavil, takže byl opět zvolen jednomyslně. Vláda dvaasedmdesátiletého lékaře nad ČOV se tak natáhne na šestnáct let.

Reklama

Související témata: