Hlavní obsah

Nebyl jsem to úplně já, řekl zklamaný Verner

Krasobruslař Tomáš Verner podruhé za sebou prožil na vrcholné akci obrovské zklamání. Stejně jako loni na mistrovství světa v Göteborgu dnes na evropském šampionátu v Helsinkách selhal ve volné jízdě a místo medaile mu zbyly oči pro pláč.

Článek

Na severu Evropy se mu prostě nedaří. "V Göteborgu jsem zajel půlku závodu, tady jsem zajel půlku závodu. Asi bych si měl nechat trochu té euforie až po volné jízdě," uvedl v rozhovoru s českými novináři.

Po výborném krátkém programu kupil ve volné jízdě jednu chybu za druhou a klesl až na šestou příčku. "Nastoupil jsem do toho závodu a nebyl jsem to úplně já. Včera jsem to byl já. Měl jsem jet volnou rovnou včera, zbytečně nám ty závody roztahují," poznamenal.

Po jednoduchém salchowu, axelu a lutzu už nemohl ztrátu dohnat. Nezachránila ho ani improvizace v krokové pasáži, kterou rozhodčí navzdory nestandardnímu provedení ohodnotili výbornou obtížností tři. "To ještě můžu být šťastný, protože jsem tam půlku kroků udělal jinak. Špatně jsem se otočil a už jsem se nemohl otočit do správného směru, tak jsem to udělal na druhou stranu. Muselo to vypadat příšerně," líčil sesazený šampión.

Při rozbruslení bylo všechno v pořádku

Uvědomuje si, že už se ve světové špičce pohybuje natolik dlouho, že by se měl s pozicí v závěrečné rozjížďce psychicky vyrovnat. "Už potřetí jedu v poslední rozjížďce, potřetí bojuji o zlato, tak už bych to měl umět. Přišlo mi, že jsem na tom ledě zbytečně dřel, dával jsem dvakrát více síly do všeho. Byl jsem na konci programu strhaný, jako kdybych skákal pět čtverných skoků," uvedl.

Při rozbruslení bylo všechno v pořádku, nerozhodil ho ani nepříliš vydařený čtverný toeloop, který rozhodčí ohodnotili jako nedotočený. "Čtverák nebyl takový problém, hlavně že jsem nespadl a jel jsem dál. Pak docela slušná kombinace, axel taky šel a pak to přišlo ráz na ráz," komentoval nevydařený program.

Pro jeho psychiku bylo lepší, když závodil stranou zájmu. "Líbilo se mi, když jsem byl na závodech sám jenom s trenéry a odjel jsem si svoje. Ale už tady všechny znám a je mi jasné, že se to nemůže vrátit," prohlásil. Na světové scéně se mu naposledy dařilo v Tokiu, kde skončil po zatím životní volné jízdě čtvrtý. "To bych se měl těšit do Los Angeles, " poznamenal k podobně vzdálenému dějišti březnového mistrovství světa.

Navzdory čtvrtečnímu výpadku tam chce bojovat o medaili, ze světové scény ještě cenný kov nemá.

Reklama