Hlavní obsah

Kopřivová se chystá řešit, co udělat s Vernerovou psychikou

HELSINKY

Trenérka českého krasobruslaře Tomáše Vernera Vlasta Kopřivová podruhé za sebou prožívala při volné jízdě na vrcholné akci za mantinelem chvíle bezmoci. Jen sledovala, jak její svěřenec chybuje v prvcích, které mu běžně nedělají problémy. Na evropském šampionátu v Helsinkách se opakovalo selhání z loňského MS a Kopřivová si uvědomuje, že je třeba více než Vernerovu techniku řešit jeho psychiku.

Článek

S loňským mistrem Evropy, který v Helsinkách skončil až šestý, o čtvrtečním výpadku zatím nemluvila. "Jeho názor na celou tu věc jsem ještě neslyšela. Včera v noci, kdy už se všemi mluvil a měl toho spoustu za sebou, to už nemělo cenu. Dohodli jsme se, že se dneska večer sejdeme jako tým a povedeme o tom řeč," řekla dnes Kopřivová českým novinářům.

Z toho, že veškerá snaha přišla vniveč, byla hodně smutná. Ještě na tréninku před večerním finálovým programem se zdálo být všechno v pořádku, ale o několik hodin později bylo všechno jinak. "Když pak přišel, tak už jsme měli obavy, protože jsme viděli, že je až moc soustředěný a ty oči nejsou tak jiskrné, jak by měly být," uvedla Kopřivová, která Vernera trénuje společně s Michaelem Huthem.

Moc myslí na předchozí skoky

Po povedené rozjížďce a solidním úvodu volné jízdy se znovu zdálo, že se Verner uklidnil, ale opak byl pravdou. "Nejel od prvku k prvku. Zase tam byly chvíle, kdy vypnul," líčila své dojmy Kopřivová. Dvaadvacetiletý krasobruslař má podle ní problém myslet jen dopředu. "Myslel na to, co skočil. Když se mu skok nepovede, jak si představuje, tak o tom přemýšlí a přitom už jde na další skok. To je strašná chyba."

Po krátkém programu prožíval Verner i jeho tým déja vu. Stejně jako na mistrovství světa v Göteborgu si udělal osobní rekord v krátkém programu, znovu si vylosoval první startovní pozici v závěrečné rozjížďce. A hodně podobný byl nakonec i výsledný dojem, i když na rozdíl od patnáctého místa ve Švédsku to na evropské scéně stačilo na udržení v první desítce.

Startovní pozice hned po rozjížďce Vernerovi nesedí. "Je to nepříjemné, protože neví, jak závodníci jedou. Tomáš potřebuje, aby tam měl pauzu, abychom na něj mohli mluvit a chodili s ním po chodbě, pak je podle mě vyrovnanější. Vyhovuje mu delší pauza, další rozcvičení," uvedla trenérka.

Snad už teď ví, co potřebuje

Volná jízda se začala sypat ve chvíli, kdy Verner jen proskočil salchow. V tréninku přitom tento skok prakticky nekazí a stejné je to s lutzem, který byl ve čtvrtek v jeho podání rovněž jen jednoduchý. "On se na tyhle skoky vůbec nepotřebuje rozjíždět," poznamenala Kopřivová. Spočítala si, že kdyby tyto skoky zvládl, tak by i s jednoduchým druhým axelem stál na stupních vítězů.

Vernerův realizační tým už dříve zvažoval angažování psychologa, ale český krasobruslař se tomu dlouho bránil. "Ze začátku byl proti tomu a myslel si, že to zvládne sám. Myslím, že Tomáš teď už ví, co potřebuje. To jsem na něm večer viděla," řekl Kopřivová. Její svěřenec od léta s někým spolupracuje, ale podrobnosti o této osobě zatím trenérka nezná.

Kopřivová věří, že na březnovém mistrovství světa v Los Angeles se Verner i jeho tým dočkají odměny za letošní dřinu. Na rozdíl od loňska nepojede nejlepší český krasobruslař na MS pod tlakem role úřadujícího mistra Evropy a po jeho dvou výpadcích už budou očekávání možná o něco menší. "Ví, že tu soutěž je potřeba zajet dobře, protože je to kvalifikace na olympiádu. Myslím, že bude do té doby pracovitý a že se to povede," dodala trenérka.

Reklama