Hlavní obsah

Podvody, korupce a krytí dopingu? Jen jsem dodržoval zákony, hájí se šéf vzpírání

Bývalý šéf světového vzpírání Tamás Aján považuje veškerá obvinění z dlouholetých podvodů, korupce a krytí dopingových případů za neopodstatněná. Maďarský expředseda federace IWF přes média vzkázal, že dodržoval zákony a nad finančními toky dohlížela správní rada.

Foto: Yves Herman, Reuters

Bývalý šéf světového vzpírání Tamás Aján

Článek

"Celý život jsem respektoval zákon, psaná a nepsaná pravidla a praktiky ve sportu," uvedl v prohlášení. "V souladu s ústavou IWF přijímala všechna nezbytná rozhodnutí správní rada. Schvalovala také rozpočty a zprávy nezávislých švýcarských auditorů o nakládání s finančními prostředky," obhajoval se.

Jednaosmdesátiletý Aján stál v čele vzpěračské federace dvacet let, předtím byl čtvrt století generálním sekretářem IWF. Kanadský právník Richard McLaren, jenž rozkryl systematický doping v ruském spotu, během vyšetřování zjistil, že Aján používal "tyranii peněz" a mimo jiné si nechal platit za krytí dopingu. V účetnictví IWF chybí více než 10 milionů dolarů.

Na machinace v lednu upozornila jako první televize ARD, o tři měsíce později Aján rezignoval. Vzdal se i čestného členství v Mezinárodním olympijském výboru.

Reklama