Hlavní obsah

IBU suspendovala trio biatlonistů podezřelých z dopingu

HAMBURK

Trojice ruských biatlonistů, která je necelé dva týdny před startem mistrovství světa podezřelá z dopingu, byla mezinárodní unií IBU do odvolání suspendována a nesmí závodit. Podle listu Komsomolskaja Pravda se jedná o vítěze několika závodů Světového poháru Dmitrije Jarošenka, vedoucí ženu seriálu Jekatěrinu Jurjevovou a šestou ženu průběžného pořadí Albinu Achatovovou.

Článek

IBU se rozhodla závodníky suspendovat poté, co vyšlo najevo, že v prosinci v Östersundu měli pozitivní testy. Jména hříšníků nebyla zatím oficiálně zveřejněna, protože unie čeká na výsledky analýzy B vzorků. Nejasnosti panují i ohledně dopingové látky, kterou biatlonisté užívali, podle prezidenta IBU Anderse Besseberge jde o nový prostředek.

Datum analýzy B vzorků nebylo oznámeno, podle prohlášení IBU se však vzhledem k blížícímu světovému šampionátu v korejském Pchjongčchangu uskuteční co nejdříve. Pokud budou vzorky negativní, suspendace bude s okamžitou platností zrušena. V opačném případě rozhodne o osudu biatlonistů komise, která určí, zda porušili antidopingová pravidla.

Kvůli aféře se dostal do problémů i švédský biatlonista Mattias Nilsson, jenž označil dopující kolegy za idioty. Po jeho prohlášení mu začaly chodit z Ruska výhrůžky.

"Je to ostuda, když člověk závodí proti někomu, kdo dopuje. Ničí to náš sport. Kdyby dopoval někdo ze švédského týmu, netroufl by si vyjít ven na ulici ani koupit chleba," nechal se slyšet Nilsson. Jeho slova nezůstala bez odezvy. "Přišlo mi spoustu dopisů z Ruska a nebylo v nich nic milého. Ale musím připomenout, že tvrdě trénujeme, abychom něco vydělali a všechno přijde vniveč, když jsme podváděni," uvedl.

Reklama