Hlavní obsah

MOV by měl nejprve zvážit další odložení her, vyzval Takahaši

Tokio

Mezinárodní olympijský výbor by v případě nepříznivé epidemiologické situace měl nejprve zvážit další odložení olympijských her v Tokiu. Prohlásil to vlivný člen organizačního výboru her Harujuki Takahaši, podle nějž by zrušení olympiády napáchalo obrovské ekonomické škody.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

MOV společně s japonskou vládou v březnu rozhodly, že kvůli pandemii koronaviru budou OH v Tokiu místo letošního léta až za rok. Slavnostní ceremoniál je naplánován na 23. července 2021, konání her ale vzhledem k aktuální světové zdravotní situaci jisté není.

Prezident MOV Thomas Bach dosud ve shodě s japonským premiérem Šinzó Abem tvrdil, že pokud se odložené olympijské hry neuskuteční v příštím roce, budou zrušeny. Takahaši však má jiný názor. "Japonskou i světovou ekonomiku by to těžce poznamenalo," řekl deníku Nikkan Sports a vyslovil se pro případné další odložení.

V roce 2022 jsou nicméně na programu zimní olympijské hry v Pekingu nebo fotbalové mistrovství světa v Kataru. "Nemůžete každý rok měnit všem mezinárodním sportovním federacím kalendář. Nemůžete dopustit, aby byli sportovci stále v nejistotě," uvedl v květnu Bach, když hájil scénář MOV.

Cenu za roční odklad her vyčíslila japonská média na dvě až šest miliard dolarů (47 až 141 miliard korun).

Reklama