Hlavní obsah

Grand Prix moderních gymnastek v Brně bude mít hvězdné obsazení

BRNO

Nejsilnější obsazení ve své dosavadní tříleté historii bude mít víkendový závod Grand Prix moderních gymnastek v Brně, ve kterém se představí všechny největší současné světové hvězdy tohoto sportu. Hlavní osobností bude loňská olympijská vítězka Jevgenija Kanajevová, jež měla oslnivý vstup i do této sezóny.

Článek

Souboj na domácí půdě se světovou elitou podstoupí trojice českých reprezentantek Nela Radiměřská, Monika Míčková, Iva Mendlíková a z pořádajícího GiTy Brno ještě Vendula Zámorská.

Osmnáctiletá Kanajevová vyhrála v úvodu sezóny víceboj a všechna finále před deseti dny při úvodní Grand Prix v Moskvě. Minulý víkend v prvním závodě Světového poháru v Budapešti svůj úspěch zopakovala až na malou výjimku v podobě cvičení se stuhou, v jehož finále ji porazila krajanka Věra Sesinová. Obě tyto ruské závodnice zamíří do Brna společně s další vynikající ruskou gymnastkou Olgou Kapranovovou, která bude v jihomoravské metropoli obhajovat loňská prvenství. Kvalitní obsazení budou mít také výpravy Ázerbajdžánu, Běloruska, Bulharska a Ukrajiny.

Spokojenost s umístěním v první desítce 

Pro kvarteto českých závodnic bude s výjimkou Míčkové nadcházející Grand Prix prvním představením v sezoně. "Zatím stále bojujeme s obtížností nových pravidel. Ještě v sestavách chybují, ale vzhledem k náročnosti se zaváhání nevyhnou ani těm nejlepším," uvedla na středeční tiskové konferenci trenérka českých moderních gymnastek Zdena Schinzelová. Za dané situace by byla spokojena s umístěním jedné své svěřenkyně v první desítce víceboje a také s případným přímým postupem do některého že čtyř osmičlenných finále.

Na startu se objeví 22 závodnic ze třinácti zemí, na poslední chvíli odřekl svůj start Izrael. "Letos si závodnice rozdělí při nedělních finálových disciplínách finanční prémie ve výši 18.000 eur," řekla ředitelka závodu a předsedkyně Českého svazu moderní gymnastiky Blanka Mlejnková.

Čtvero ročních období 

Součástí programu bude v nedělním podvečeru i velká Galashow s názvem Čtvero ročních období. "Jak už název napovídá, dominantní bude hudba Antonia Vivaldiho. V exhibičních vystoupeních se představí nejen všechny nejlepší gymnastky ze závodu, ale také začínající závodnice," uvedla choreografka Věra Staňková.

Sobotní víceboj začíná v nové hale v Králově Poli ve 14:00, nedělní finálová cvičení budou na programu od 13:30.

Reklama