Hlavní obsah

Vrzáňová bude první českou krasobruslařkou v Síni slávy

LOS ANGELES

Dvojnásobná mistryně světa Ája Vrzáňová se jako první česká krasobruslařka ocitne v Síni slávy. Do společnosti legend bude šampionka z let 1949 a 1950 slavnostně uvedena během mistrovství světa, které se uskuteční příští týden v Los Angeles. Informoval o tom deník Los Angeles Times.

Článek

"Je to něco jako krasobruslařský Oscar. Pro mě je to další krásné ocenění a velká čest," řekla ve středu sedmasedmdesátiletá Vrzáňová, která po emigraci z Československa v roce 1950 žije ve Spojených státech. Vyhlašovacího ceremoniálu v sobotu 28. března, který se uskuteční buď na ledě po soutěži žen, nebo při večerní recepci, se osobně zúčastní.

České krasobruslení má ve světové Síni slávy, sídlící v Colorado Springs, zatím jediného zástupce. V roce 1998 tam byl in memoriam zařazen někdejší rozhodčí a místopředseda Mezinárodní bruslařské unie Josef Dědič, který zemřel o pět let dříve.

O zařazení do Síně slávy rozhoduje asi 2000 krasobruslařů, trenérů a sportovních činovníků, včetně žijících nositelů této pocty.

Při vyhlašovací slavnosti se Vrzáňová chystá hovořit o své emigraci z komunistického Československa při mistrovství světa v Londýně v roce 1950, o pronásledování tehdejší Státní bezpečností, která se ji snažila unést zpět, i o svém přijetí ve Spojených státech, kde později získala věhlas v ledních revuích. Do Prahy se poprvé vrátila až v roce 1990 a od té doby přijíždí pravidelně i několikrát ročně. Před pěti lety jí prezident Václav Klaus udělil státní vyznamenání Za zásluhy.

Spolu s Vrzáňovou, která se později na profesionálním ledě proslavila pod pseudonymem Aja Zanova, budou do Síně slávy uvedeni také kanadská sportovní dvojice Barbara Underhillová a Paul Martini, která získala zlato na mistrovství světa v roce 1984, a jejich krajan Brian Orser. Dvojnásobný stříbrný medailista z olympijských her a mistr světa z roku 1987 bude na světovém šampionátu v Los Angeles přítomen také jako trenér Korejky Kim Ju-na, která by měla bojovat o titul v ženské kategorii.

Do Síně slávy se dostanou také rakouský krasobruslařský choreograf a manažer Willy Bietak a Rus Nikolaj Panin-Kolomenkin, který v roce 1908 získal za "speciální figury" na zimní části londýnské olympiády pro Rusko první olympijské zlato, ale později už nesměl za svoji vlast nikdy startovat. Zemřel v roce 1956.

Reklama