Hlavní obsah

Smrt sahá stále častěji po mladých sportovcích

PRAHA

Loni v říjnu zemřel náhle v devatenácti letech ruský talentovaný hokejista Alexej Čerepanov. Osudnou se mu stala srdeční zástava. Několik měsíců po tragické události umírají i další mladí sportovci... Často zkolabují přímo na hřišti a ani rychlý lékařský zásah už jim nedokáže zachránit život.

Článek

Nejčastější příčinou smrti bývají infarkty, jindy talentovaní sportovci podlehnou svým zraněním. Během posledních tří měsíců se stalo hned dvanáct takovýchto tragických událostí...

11. ledna - V pouhých šestadvaceti letech zemřel náhle německý atlet Rene Herms. Podle pitevní zprávy podlehl specialista na osmistovku virovému onemocnění srdce.

14. ledna - V úvodu zápasu francouzské třetí ragbyové ligy zkolaboval osmadvacetiletý hráč Feao Latu původem z Tongy. Lékaři už ale pouze konstatovali smrt. O několik hodin později informovala agentura Canadian Press o smrti mladého hokejisty. Šestnáctiletý Kristopher Meshake si při rozbruslení zlomil nohu. Při převozu do nemocniceale nastaly komplikace v podobě krvácení. A ty se mu staly osudnými.

22. ledna - Třiadvacetiletý francouzský fotbalista Clément Pinault z druholigového týmu Clermont Foot zemřel čtyři dny poté, co ho doma postihl infarkt. Od té doby ležel v nemocnici v umělém kómatu.

5. února - Při závodu Kolem Kataru zemřel belgický cyklista Frederiek Nolf. Jednadvacetiletý závodník byl nalezen mrtvý ve svém pokoji. I když jeho otec odmítl pitvu, příčinou smrti byl s největší pravděpodobností infarkt. Pomoci už nebylo možné ani patnáctileté hokejistce z kanadského amaterského týmu Carleton Mustangs. Jessica Pickardová zkolabovala v poslední minutě exhibičního utkání. Proč ale mladá dívka musela zemřít, není jasné. Výsledky pitvy nebyly zveřejněny.

19. února - Ve věku šestadvaceti let náhle zemřela polská kladivářka Kamila Skolimowská. Olympijská vítězka ze Sydney 2000 zkolabovala během přípravného kempu v Portugalsku. Příčinou smrti bylo podle pitvy ucpání plicní tepny.

27. února - Devítiletý fotbalista Atlétika Madrid zemřel poté, co na něj spadla při zápase jedné ze španělských mládežnických lig kovová střecha střídačky. Přestože byl hoch okamžitě převezen vrtulníkem do nemocnice, vážným zraněním hlavy podlehl.

5. března - Tragicky skončilo utkání reprezentace do 21 let mezi Německem a Švýcarskem. Německý házenkář Sebastian Faisst bez cizího přičinění zkolaboval, když běžel na bránu. Lékaři se jej marně pokoušeli hodinu přivést k životu. Dvacetiletý talentovaný hráč zemřel na selhání srdce.

16. března - Šestnáctiletý irský fotbalista Oisin McGuinness zkolaboval při fotbalovém zápase svého školního týmu a následkům kolapsu podlehl. Ihned byl převezen do nemocnice, lékaři už ale tragédii nezabránili. Příčinou smrti byl syndrom náhlé srdeční arytmie.

23. března - Během zápasu zemřel jednadvacetiletý anglický ragbista Leon Walker. Člen mládežnických reprezentací zůstal ležet bezvládně na hřišti po střetu se soupeřem. Podle listu Times si Walker pravděpodobně zlomil vaz.

25. března - Maďarská hokejová reprezentace přišla o třiatřicetiletého útočníka Gábora Ocskaye, jenž zemřel na infarkt. Opoře týmu Alba Volán ze Székesfehérváru již v minulosti lékaři diagnostikovali slabost srdečního svalu, nakonec mu ale povolili pokračovat v kariéře.

Reklama