Hlavní obsah

Podle EU porušují nová antidopingová pravidla zákony

Nová antidopingová pravidla, podle nichž musejí sportovci informovat o svém každodenním pobytu pro případ mimosoutěžních dopingových testů, odporují zákonům Evropské unie. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroj z komise pověřené kontrolou regulí Světové antidopingové agentury WADA.

Článek

"Komisi se líbí záměr, s nímž bylo pravidlo zavedeno. Současně ale našla mnoho bodů, ve kterých porušuje zákony EU o ochraně osobních dat, soukromí a svobody," citovala Reuters svůj zdroj z komise. U soudu v Belgii už kvůli tomu dokonce 65 sportovců podalo proti pravidlu stížnost, podobnou akci zvažuje i unie hráčská fotbalová asociace FIFPro.

Sedmadvacet expertů se začalo pravidlem zabývat poté, co si na něj stěžovala řada sportovců i sportovních organizací. Komise zatím jednala v úterý a ve středu, oficiální stanovisko by mělo být oznámeno v příštím týdnu.

Jedním z hlavních odpůrců nových pravidel byla Mezinárodní fotbalová federace FIFA, kvůli čemuž dokonce hrozilo fotbalu případné vyřazení z programu olympijských her. Ve středu však došlo ke kompromisu, když WADA souhlasila s tím, že omezí počet testovaných fotbalistů během soutěžních přestávek.

Hráče pro testy bude navíc vybírat FIFA, která také antidopingové agentuře poskytne místa jejich každodenního pobytu. Půjde hlavně o fotbalisty, u nichž je riziko, že by mohli přijít do styku se zakázanými látkami - hráči zotavující se po zranění a ti, co již v minulosti dopovali.

Reklama

Související témata: