Hlavní obsah

Talentovaný krasobruslař Březina míří na olympiádu ve Vancouveru

PRAHA

Ve čtvrtek večer si odbyl debut na show Jevgenije Pljuščenka Králové ledové arény III. A završil tak svou vynikající sezónu, v níž vybojoval stříbrnou medaili na juniorském mistrovství světa a desáté místo na seniorském evropském šampionátu. O kom je řeč? O velkém talentu - krasobruslaři Michalovi Březinovi, který má namířeno na olympijské hry ve Vancouveru.

Článek

Mezi finálovými zápasy hokejové extraligy vystřídaly na ledě O2 arény muže s pukem největší krasobruslařské hvězdy. Mezi nimi nechyběl ani devatenáctiletý talent Michal Březina, který vystoupil se svým exhibičním programem Zpívání v dešti. "Když jsem dostal nabídku, neváhal jsem. Takováto pozvánka se neodmítá. Byla to pro mě čest si zabruslit s takovými hvězdami," přiznal devatenáctiletý krasobruslař.

Završil tak svou úspěšnou sezónu, v níž se naposledy představil mezi juniory. "Se sezónou jsem moc spokojený. Měl jsem poraněné koleno, byl jsem po operaci a nevěděl jsem, jak natrénuji na seniorské ME a juniorské mistrovství světa. Na evropském šampionátu jsem pokazil krátký program, ale volnou jízdou jsem se dostal do desítky. Z čehož mám radost. A na juniorech jsem druhým místem ukázal, že patřím ke špičce. Takže super," netajil radost.

Nyní jej čeká pár dní volna. "Tenhle měsíc bude volnější a poté začnu pořádně trénovat na příští rok. Navíc ještě musím dohnat školu," vyprávěl student průmyslovky v Brně.

Příští rok zařadí i čtverný skok

Čtvrtým místem na nedávném mistrovství světa zajistil Tomáš Verner dvě místa na olympijských hrách ve Vancouveru. A právě Michal Březina by měl s českou jedničkou do Kanady zamířit. "Doufám, že se mi v příštím roce bude dařit stejně jako letos a do Vancouveru se s Tomášem podívám já. Věřím, že si svými výkony olympiádu zasloužím," přál si rodák z Brna.

Pomalu už pracuje také na novém programu. "Pro kraťas jsem si už hudbu vybral, k volné jízdě ale zatím stále hledám," prohlásil Březina. Mezi seniory vstoupí v příští sezóně s čtverným skokem. "Příští rok bych už určitě chtěl skákat ve volné jízdě čtverák. Jestli ho zařadím i do krátkého programu, zatím nevím. Uvidím až podle situace. Už je ale pilně trénuji," prozradil.

S Tomášem Vernerem Michal Březina trénuje také v německém Oberstdorfu. "S Tomášem se známe odmala. A jestli je mezi námi nějaká rivalita? Kdepak. Jsme velcí kamarádi, jen při závodech jedeme každý sám za sebe," uzavřel velký talent českého krasobruslení.

Reklama