Hlavní obsah

Favorizovaný Rate vyhrál 99. Velkou jarní cenu

Hřebec Rate splnil roli favorita a na pražském chuchelském závodišti vyhrál 99. Velkou jarní cenu, první díl Klasické trojkoruny. Výhru v sedle slavil žokej Milan Zatloukal, který před hlavním dostihem dne ovládl s hnědákem Black Canyonem také 71. Velkou květnovou cenu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Vítězný žokej Milan Zatloukal na koni Rate.

Článek

Rate startoval s jedničkou u bariéry a držel se v závěsu za vedoucí dvojící Eternity a Magic Baron. Při náběhu do cílové rovinky dostihu na 1600 metrů zástupce stáje Pegas vyrazil, chvilku se s ním držela Eternity, ale Rate uspěl.

"Měl jsem krásnou pozici a čekal jsem. Eternity se s ním chytla, ale Rate pak odešel, to je přesně jeho. Bylo to dobrý," řekl České televizi Zatloukal, který dostal za nadměrné použití bičíku pokutu 7500 korun. Velkou jarní cenu vyhrál potřetí v kariéře a poprvé po osmi letech.

Eternity skončila třetí. Na druhé místo dovedl žokej Radek Koplík klisnu Zariyannku, která byla většinu dostihu na chvostu třináctičlenného pole.

Rate navázal na výhru v Memoriálu profesora Václava Michala ze začátku června. Bude tak jedním z favoritů jubilejního 100. Českého derby, které se po opožděném startu sezony kvůli koronaviru poběží až 6. září.

Zatloukal také vyhrál lehce Velkou květnovou cenu s hnědákem Black Canyon. "Je to dobrý kůň. Nechal jsem ho jet, jak to potřebuje. Ideální dostih," uvedl žokej a z triumfů ve dvou hlavních dostizích dne měl radost. "Super den!"

Druhý doběhl ve Velké květnové ceně další zástupce stáje Pegas Sagar. Favorit dostihu Torque Power skončil předposlední.

Reklama

Související témata: