Hlavní obsah

Británie čelí šokující pravdě. Bili nás, zastrašovali a ponižovali, vypovídají gymnastky

Britská veřejnost se v posledních dnech dozvídá nepříjemnou pravdu o zažitých praktikách ve svém výchovném systému sportovních gymnastek. Výpovědi bývalých reprezentantek o metodách trenérů jsou pro mnohé šokující, podobné příběhy bylo zvykem slýchávat z táborů východních velmocí typu Číny a Ruska, ale teď Britové zjišťují, že často nelidské zacházení s dospívajícími lidmi se děje i v jejich zemi.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá britská gymnastka Lisa Masonová popsala nepěkné praktiky ve výchově vrcholových sportovkyň.

Článek

Bývalé britské gymnastky se ozvaly v době, kdy nejen ve sportovním světě rezonuje dokument společnosti Netflix 'Athlete A', který pojednává a systematickém sexuálním zneužívaní závodnic v americké gymnastice.

Catherine Lyonsová, bývalá juniorská evropská šampionka, například pro televizi ITV uvedla, že byla běžně nucená trénovat, i když byla zraněná, trenér ji zastrašoval a občas i mlátil tyčí.

Lyonsová přiznala, že už v 10 letech byla kritizována za nadváhu a dostala radu, aby během mezinárodního přípravného kempu raději vůbec nic nejedla.

Nyní 19letá rodačka z Londýna nakonec skončila s gymnastikou ještě předtím, než si stačila splnit sen o účasti na olympiádě. Místo ní ji čekala osmnáctiměsíční terapie v Priory Hospital, kde se vyrovnávala s diagnózou posttraumatické stresové poruchy.

„Když jsme byly malé, běžně se na nás křičelo a řvalo. Dotlačilo nás to až k slzám, mně se k tomu navíc přidávala hyperventilace. Celé to bylo špatně i hudba se v tělocvičně pouštěla záměrně nahlas, aby trenéři neslyšeli moje nářky nebo mě také zavřeli do skříně, kde jsem brečela až do vyčerpání. A učili nás, že když chceme znovu trénovat, musíme se přijít trenérovi omluvit," vyprávěla Lyonsová.

Její předchůdkyně, někdejší šampionka her Commonwealthu a účastnice her v Sydney 2000 Lisa Masonová, rovněž popisovala, jak čelila různým druhům zneužívání v gymnastice už od svých deseti let. Za trest za údajnou nadváhu se třeba musela před zbytkem týmu promenádovat ve spodním prádle.

Samozřejmostí podle ní bylo trénování pod léky proti bolesti. „Praly jsme do sebe Voltarol, od 12 let prakticky neustále. Některé závodnice bez něj nebyly schopné absolvovat trénink. Když už přestával účinkovat, nasadila se kortizonová injekce. Byla jsem nucena závodit i s přetrhanými vazy a silným otokem v kotníku či se stresovou zlomeninou holenní kosti," vzpomíná Lisa Masonová.

Podle jejích slov se uvedené praktiky moc nezměnily. Masonová tvrdí, že stále aktivní gymnastky se jen bojí jít s pravdou ven, aby neohrozily svoji možnou účast na olympiádě v Tokiu příští rok.

„Pár mi jich řeklo, že by se chtěly hlasitěji ozvat, ale bojí se o svoji pozici. Všichni víme proč, za rok je přece olympiáda. Až nastane správný čas, tak i ony promluví a příběhů bude spousta," je si jistá Masonová.

Na situaci už reagoval i britský gymnastický svaz a vydal k ní prohlášení, v němž mimo jiné uvádí:

„Britská gymnastika odsuzuje jakékoliv jednání, které škodí zdraví našim sportovcům. Takové chování je v příkrém protikladu k našim standardům bezpečného tréninku....Vyzýváme všechny naše bývalé i současné gymnasty, kteří vědí o takových incidentech, aby nás kontaktovali. Naše speciální jednotka (Integrity Unit) má právo vyšetřovat jakéhokoliv člena svazu či člena klubu. Jsme tu pro všechny gymnasty z celé země."

Reklama

Související témata: