Hlavní obsah

Neuvěřitelný kousek, který na olympiádě neuvidíte

Praha

Tohle na olympiádě neuvidíte. Rondát - flik - dvojné salto vzat prohnutě a dvojné salto vzad skrčmo. Neuvěřitelné, ohromující, prostě pár sekund, které by drtivá většina smrtelníků nezvládla. Jenže třiadvacetiletá gymnastka Simone Bilesová je výjimečná. Vždyť na olympiádě v Riu získala čtyři zlaté a jednu bronzovou medaili.

Foto: Sport.cz

Americká gymnastka Simona Bilesová.

Článek

Bilesová je jednou z nejlepších gymnastek historie. Na poslední olympiádě vybojovala čtyři zlata a je navíc také devatenáctinásobnou mistryní světa. K tomu na přeskoku, kladině a prostných předvádí prvky, jež po ní dokonce dostaly jméno.

„Jsi blázen... ale tím nejlepším možným způsobem," okomentovala video, které Bilesová umístila na Twitter, další americká legenda Nastia Liukinová, zlatá gymnastka z pekingské olympiády 2008.

Ke škodě všech příznivců gymnastiky ale Bilesová náročnou kombinaci na závodech nepředvede. „Nová akrobatická řada Simone je sice obdivuhodná, ale z praktických důvodů je do gymnastické závodní sestavy pravděpodobně nepoužitelná. Problémem je, že gymnastická prostná mají rozměry 12x12 metrů, a tudíž se tato řada nevejde na diagonálu. Opakovaná dvojná salta vzad jsou častější u tumblingu, kde je odpružený koberec mnohem delší," okomentoval pro Sport.cz sestavu americké legendy dvojnásobný olympionik a provozovatel Gymnastické akademie Praha Martin Konečný.

Odložení her v Tokiu oplakala

V dubnu se Bilesová dozvěděla o odložení olympijských her v Tokiu na příští rok a rozplakala se. "Byla jsem v tělocvičně a mezi rotacemi jsem si v kabině přečetla textovou zprávu. Nevěděla jsem, co mám vlastně cítit. Jen jsem tam seděla a plakala," popsala svůj stav Bilesová v rozhovoru pro televizní stanici NBC.

Zda bude příští léto v Tokiu závodit, těsně po přesunutí her nedokázala potvrdit.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články