Hlavní obsah

Zčista jasna děsivý let ze sedla. Co se přihodilo českému žokejovi, který je tři týdny v kómatu?

Mannheim

Nekontrolovatelný let vzduchem, drsné přistání. Český žokej Filip Minařík po nečekaném letu ze sedla bezvládně zůstal ležet a tři týdny setrvává v kómatu. Krutý výsledek. Ale co a jak se vlastně dělo v úvodu července na dráze v Mannheimu?

Foto: Sport.cz

Filip Minařík s blízkými.

Článek
Fotogalerie

Minařík se v sedle největšího outsidera dostihu držel vzadu, zdálo se, že pětiletý valach Dusky Dance je hůře ovladatelný, ale až do výjezdu z první zatáčky se nedělo nic mimořádného, kůň byl pod kontrolou, jak ukazuje záznam z posledního dostihu dne.

Ale výjezd ze zatáčky pětačtyřicetiletý čtyřnásobný německý šampion nezvládl (jezdcův pád je na videu zachycen v čase cca. 3:27:50, pád je zčásti zakryt jinými účastníky dostihu). Ve vysoké rychlosti - možná na skryté nerovnosti - zčista jasna zabalancoval a vyletěl ze sedla. Po přistání zůstal bezvládně ležet.

Pády v rovinových dostizích jsou oproti překážkovým řídké, ale s ohledem na vysokou rychlost o to nebezpečnější. To se potvrdilo i tentokrát.

Minařík areál opouštěl v bezvědomí se zraněnou hlavou, později podstoupil operaci zraněného kotníku a čekal na další vyšetření, po nichž byl převezen na specializovanou hannoverskou kliniku.

Minařík jezdí v Německu od roku 2000, šampiónem tam byl v letech 2005, 2011, 2016 a 2017. Vítězil i v tamních prestižních dostizích. Představil se i v Británii, poslední tři zimy strávil v dostihovém provozu v Japonsku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články