Hlavní obsah

Za trenažér s olympijskými parametry slíbili medaili z Pekingu

Praha

Získat medaili na zimních olympijských hrách slíbili čeští bobisté za unikátní trenažér na pilování startů, který byl ve středu zprovozněn v areálu Olympu Praha, sportovního centra ministerstva vnitra.

Čeští bobisté dostali nový trenažér. Podívejte se, jak jim to na něm jde.Video: Sport.cz

 
Článek

„Jde o splněný sen,“ rozplýval se Martin Bohman, šéf Českého svazu bobistů a skeletonistů nad stavbou s dvěma věžemi, které spojuje sto deset metrů dlouhá dráha s kolejnicí pro bob osazený pro letní měsíce kolečky. Profil startovací rampy byl navržen na základě parametrů velice podobných olympijské dráze pro zimní hry 2022.

„Slíbili jsme za výstavbu startovacího trenažéru medaili z Pekingu. A uděláme pro to maximum,“ ujistil Bohman. „Je to zase krok blíže k absolutní elitě,“ prohlásil brzdař českého bobu Jan Šindelář.

Stavba trenažéru vyšla na šest a půl milionu korun, financoval ji pražský Olymp. „Až dosud jsme museli jezdit do Liberce, kde byla jediná možnost suchých startů v Česku. Pro náš sport jde o klíčovou věc. Když se na startu ztratí, kromě Němce Friedricha už manko nikdo nesjede,“ vysvětlil Šindelář, proč je tolik důležité mít vlastní startovací trenažér.

Vedení Českého svazu bobistů a skeletonistů připravuje na novém trenažéru mistrovství republiky v tlačení bobů, které by se mělo uskutečnit v září. Příští rok by se pak ve Stromovce mělo konat dokonce mistrovství světa.

Reklama

Související témata: