Hlavní obsah

Sportovci v posteli. Nakopává sex ke sportovním triumfům?

PRAHA

Názory na sex před důležitými zápasy či v průběhu vrcholných turnajů se velmi liší. Zatímco někteří sportovci a trenéři považují milostné hrátky za pozitivní stimulant, jiní erotické dovádění tvrdě odsuzují. Kde je však pravda?

Foto: www.profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Asi vás nijak zvlášť nepřekvapí zjištění italských vědců, kteří už před deseti lety přišli s tím, že hladina testosteronu u mužů po sexuální aktivitě roste. Ruku v ruce s tím pak jde zlepšený výkon. Proti tomu stojí studie britských lékařů, kteří v průběhu tří let zkoumali dopad sexu na zlepšení výkonů. V průběhu let 1980 až 1983 se jim ale nic takového nepodařilo zaznamenat.

Obě strany sporu o to, zda je sex prospěšný, tak mají na své straně vědecké studie. Ale co říkají reálné výsledky? Ty už možná budou brzy k dispozici, trenér indických reprezentantů v kriketu Gary Kirsten totiž znovu otevřel staronovou debatu, když svým hráčům poradil sex před zápasy. Prý je pro ně dobrý.

„Jen do toho a užijte si,“ řekl jim. Sportovci a trenéři z celého světa nyní s napětím čekají, jaké budou sportovní výsledky jeho svěřenců, uvedl deník The Times.

Eriksson partnerky zval, Capello je drží zpět

Podobně benevolentní přístup k sexu měl například i někdejší kouč anglických fotbalistů Sven-Göran Eriksson, který sám vyzýval manželky a přítelkyně hráčů, aby dorazily za týmem na světový šampionát do Německa. To jeho nástupce Fabio Capello zastává zcela opačné stanovisko, na MS v Jihoafrické republice chce partnerkám omezit přístup k fotbalistům a tím zajistit úspěch svých barev.

Něco takového zkoušel na šampionátu v roce 2002 nigerijský kouč Festus Onigbinde. Nařídil hráčům během vrcholného turnaje sexuální abstinenci, neboť „ženy jsou hybnou sílou nesoustředění a rozrušení“. Jenže Nigerii to k ničemu nebylo, neprobojovala se ani ze základní skupiny a Onigbinde dostal padáka.

Ragbisté Nového Zélandu zase měli dodržovat celibát v průběhu Světového poháru v roce 2007, jenže ve čtvrtfinále byli vyřazeni reprezentanty ze země galského kohouta a „domova lásky“ - Francie. V tom se možná skrývá určitá symbolika.

Nejdřív skórovat v posteli, pak na trávníku

Naproti tomu mnozí zdůrazňují pozitivní aspekty noci lásky. „Být se ženou celou noc ještě nikdy žádném profesionálnímu basebalistovi neublížilo,“ citují Timesy například někdejšího manažera newyorských celků Mets a Yankees Caseyho Stengela. A slavný brazilský fotbalový střelec Romario dokonce prohlašuje, že správný kanonýr musí nejdříve skórovat v posteli: „Dobrý forvard může uspět jen tehdy, když si užil fajn sex noc před zápasem.“

Pokud vám to jako důkaz prospěšnosti sexu nestačí, pak přidáváme ještě příběh Boba Beamona. Ten před svým neuvěřitelným letem do dálky 890 cm, kterého dosáhl na olympiádě v Mexiku v roce 1968 a jenž byl překonán až v roce 1991, podle vlastních slov prožil noc plnou vášně. A výkon, který vydrží dlouhých 23 let, to už vypadá na velmi pádný důkaz.

Zřejmě nejdál dospěl v sexuální přípravě na výkon šampión ve snookeru Paul Hunter, který si sexem proložil dokonce samotný výkon. Ve finále B&H Masters v roce 2001 prohrával s Fergal O´Brienem 2:6, ale po nočním „relaxu“ s přítelkyní otočil souboj na konečných 10:9.

Rocky Marciano byl bez sexu i měsíce před soubojem

Sprinter Linford Christie naopak sex před závody striktně odmítal. Prý by mu chyběla agresivita, kterou sprinteři musí mít. Z tohoto důvodu nejspíš sexuálně abstinují i někteří boxeři. Takový Muhammad Ali nevlezl do postele se ženou celých šest týdnů před soubojem, Rocky Marciano to dokonce vydržel několik měsíců. Podle výše zmíněných italských vědců to ale není dobrý nápad, už po třech měsících bez sexu totiž hladina testosteronu výrazně klesá, až na hodnoty běžné u dětí.

Největší sexuální pokušení zažívají sportovci v průběhu olympiád či jiných soutěží, kde startují jak muži, tak i ženy. V Aténách proto bylo atletům k dispozici 130 tisíc kondomů, v Sydney měli sportovci tři kondomy na den a další byly dodávány, když se zásoby tenčily.

Je ale zřejmé, že ne všichni sportovci mají na noční špásy náladu. Maratónští běžci raději netříští síly, zatímco pohodářští beachvolejbalisti si nejspíše se sexem příliš hlavu nelámou. Z toho vyplývá, bez ohledu na všechny možné vědecké studie, že zřejmě i do budoucna zůstane využití sexu v rámci přípravy na sportovní výkon čistě individuální záležitostí.

Reklama