Hlavní obsah

Legenda vyrůstala v sex shopu. Rozervaný šampion má za sebou i marihuanu a léčení

Sheffield

Je synonymem svého sportu. Populární Raketa je pro snooker pojmem, jakým je Pelé pro fotbal, Michael Schumacher pro formuli 1 nebo Wayne Gretzky pro hokej. Ronnie O'Sullivan se v neděli večer v divadle Crucible v Sheffieldu stal pošesté mistrem světa v královské kulečníkové hře. Čtyřiačtyřicetiletý Angličan a velký fanoušek fotbalistů Arsenalu je bohem nadaný hráč, šoumen, ale také pěkné kvítko s životopisem, který skrývá nejedno tajemství.

Foto: Profimedia.cz

Ronnie O'Sullivan se stal pošesté mistrem světa v královské kulečníkové hře snooker.

Článek

Nepředpisový šampion. Spoustu turnajů klidně vynechává. Podstatnější pro něho je, aby snookerem bavil nejen sebe, ale i diváky. Hranici show ovšem často překročí a hodně se o něm píše.

„Je fajn, když člověk může žít svůj sen. Teď už snooker hraju, že nemusím, ale že chci!" ujistil Ronnie O'Sullivan, když ve finále porazil 18:8 krajana Kyrena Wilsona.

Zasvěcení vědí, o čem mluví, čím vším si prošel.

Nekonečným potápěním koulí do šesti košíků v rozích a uprostřed stolu vydělal už přes 12 milionů liber (asi 352 milionů korun). Je označován za nejlepšího hráče, jakého snooker měl.

Jeho život je přitom jedno velké dobrodružství. Ronnie vyrůstal de facto v sex shopu, protože rodiče ve čtvrti Soho provozovali síť obchodů s erotickým zbožím. Jeho otec skončil ve vězení za vraždu. Sám si vypěstoval závislost na alkoholu a marihuany, z nichž se později léčil.

Do vězení šla i matka

Nedokázal se vyhnout depresím. Také proto, že jeho sicilská máma Maria otce opustila, když byl Ronnie ještě teenager. I ona okusila život za mřížemi. Zavřeli ji za daňové podvody.

Ronnie se měl postarat o svou sestru. Dal ji ale na starost známým a začal demolovat dům na mejdanech, kouřit marihuanu a pít alkohol. Když matku propustili, vyhodila ho z domu, ale za pár týdnů se usmířili a Ronnie se vrátil domů. Dramatické události se nicméně odrážely i na jeho hře.

Koule potápí extrémně rychle. Také běhen letošního šampionátu dostál přezdívce Raketa. Prvním kolem proti Tchepčajovi Un-Núchovi z Thajska prolétl za 108 minut, čímž výrazně překonal rekord MS.

Když na MS 1997 zahrál maximální možný náběh v jedné hře (147) bodů za rekordně rychlý čas – 5 minut a 20 sekund, Kevin Fontaine nazval tento okamžik pro časopis Inside Pool největší událostí snookerové historie. Přirovnal ho k výkonu Rogera Bannistera, prvního člověka, který zaběhl míli pod čtyři minuty.

Jako fotbalista či golfista by byl šťastnější

Ke snookeru má přitom Ronnie nečekaný odstup. „Nikdy jsem si ho nevybral. Udělal to za mě otec. Jako malého chlapce mě bavilo potápění zvláštních koulí, ale pokud bych hrál fotbal nebo golf, asi bych byl šťastnější. Zažil v životě více adrenalinu. Někde v terénu, ne zavřený doma," cituje ho deník Daily Telegraph.

„Když jsem měl deset, přišel otec za mnou a řekl mi, že pokud chci dělat nějaký sport, musím v něm být nejlepší na světě. A já jsem chtěl, což znamenalo, že jsem se musel přestat poflakovat po venku," usmívá se 44letá legenda.

Začal trávit u stolu celé dny, vyhrávat turnaje. Nečekané uvěznění otce, když měl 16 let, ho zabrzdilo jen na chvíli. „Téměř na devět měsíců jsem se na snooker vykašlal. Našel jsem si holku a užíval si. Když otce pustili na kauci, donutil mě znovu tvrdě makat a vyhrávat," líčí O'Sullivan.

Otce později usvědčili i z vraždy. Ve vězení strávil za rvačku v nočním klubu v Chelsea s tragickými následky 18 let. Ronnie se ještě více zaměřil na snooker.

„Pomáhal otci v base. Věděl jsem, že tam je sám. A když mě mohl vidět v televizi, říkal, že je to totéž, jako kdybych ho přišel navštívit. Tak jsem se snažil. Nemohl jsem přestat, i když jsem tu hru někdy nenáviděl. Nemohl jsem mu to udělat," přiznává po letech.

Pár fíglů od psychologa

Dokáže hrát oběma rukama, což je senzační výjimka. Odborníci se shodují, že pokud by beze zbytku zúročil svůj talent, byl by prakticky neporazitelný.

Jenže po celou kariéru bojuje se svými vnitřními démony. Někdy úspěšně, pak je u stolu brilantní. Jindy mizerně, pak ho hra vůbec nebaví.

V minulosti dokonce podstoupil léčení svých závislostí. Návaly deprese a paniky řešil tím nejhorším způsobem – pitím a marihuanou. Sám říká, že by si nikdy nebyl schopný píchnout drogu, protože má strach z jehel.

Léčení zvládl vcelku s úspěchem. Pro jistotu však začal spolupracovat také s psychologem.

„Občas nevím, co se se mnou děje, tak mu volám. Naučil mě pár věcí, abych zvládal také zápasy, během nichž se mi vůbec nedaří. Začal jsem běhat, hodně mi pomáhá, že fyzicky teď jsem fit," pochvaluje si.

Román z podsvětí zrcadlem jeho života

O'Sullivan má tři děti. Taylor-Ann (1996) z dvouletého vztahu se Sally Magnusovou, potom Lily (2006) a Ronnieho (2007) ze vztahu s Jo Langleyovou, se kterou se seznámil během léčení. V říjnu 2018 se díky Taylor-Ann stal dokonce dědečkem. Od roku 2013 žije s herečkou Lailou Rouassovou.

Foto: Action Images, Reuters

Trofej pro mistra světa ve snookeru je v divadle Crucible v Sheffieldu připravena...

Vedle snookeru stíhá i psát. Stěžejní je pro něj kniha Framed, kriminální román z podsvětí nechvalně známé londýnské čtvrti Soho, kde Ronnie vyrůstal. „Kniha je tak trochu zrcadlem mého života. Vše se odehrává v prostředí, v jakém jsem vyrůstal," netají Ronnie.

Navzdory všem svým běsům je nejpopulárnějším hráčem snookeru.

O'Sullivan navázal na svá vítězství z let 2001, 2004, 2008, 2012 a 2013 a šestým titulem se dotáhl na legendy Raye Reardona a Stevea Davise. Rekordmanem v moderní éře, kdy se přešlo na vyřazovací systém turnaje, je se sedmi triumfy Stephen Hendry. O'Sullivan už překonal Hendryho v počtu vítězství v takzvaných žebříčkových turnajích, kterých má nyní 37.

Reklama