Hlavní obsah

Euforie! Češi zůstali v Poháru národů pod bednou, všichni čtyři jezdci ale splnili kvalifikaci na OH

Jan ŠvandaSport.czPrávo
Aktualizováno

V silné konkurenci skončili pátí, přesto pražskou Chuchle Arenu proměnili ve fontánu české radosti. Všichni čtyři reprezentanti se před domácím publikem vybičovali v prvním kole ke skvělým jízdám a se svými koňmi splnili při parkurovém Poháru národů v rámci CSIO3* Prague Cup minimální kvalifikační požadavky pro účast na olympiádě v Tokiu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ondřej Zvára při Poháru národů ve Velké Chuchli v Praze.

Článek
Fotogalerie

Kellnerová s Catch Me If You Can, Zvára s Cento Lanem, Opatrný s Gentlemanem van het Veldhof a Papoušek s Warnessem. Právě on se přitom stal opěvovaným hrdinou. V předchozích soutěžích si totiž utrhl tříslo a poslední hodiny před startem trávil v nemocnici.

„Byla to pro nás hodně horká chvilka, protože prvořadé je vždycky zdraví jezdců i koní. Byla jsem přesvědčená, že to není dobře, když řeknu, aby Kamil závodil," prohlásila na tiskové konferenci po skončení soutěže sportovní ředitelka celého mítinku Markéta Šveňková s tím, že vážně zvažovala náhradnici Emmu Augier de Moussac. „Když jsem ale viděla, jak je Kamil smutný, nechala jsem se přemluvit. Ale opravdu jsme se rozhodovali do poslední minuty. Přesvědčil nás, že je profesionál a s i s tímto hendikepem zajel úplně perfektně," hřálo Šveňkovou.

Papoušek ukázal v tropickém počasí na kurzu obrovské srdce bojovníka. „Když jsem zkušebně sedl na svoji kobylu, říkal jsem si, jestli to fakt půjde. A to jsem celkem tvrďák! Za tu bolest to stálo. Velký zadostiučinění, že se podařilo, kvůli čemu jsme tu byli," oddechl si Papoušek, jenž po heroickém výkonu opouštěl kolbiště jen s jedním trestným bodem za překročení časového limitu stanovený na 78 sekund.

„Kůň to naštěstí zachraňoval za mě. Skákal fakt bezvadně," oddechl si Papoušel krátce po dojetí do cíle pro Českou televizi.

Kellnerová chybovala na předposlední překážce, i čtyři trestné body jí ale stačily, aby své klisně zajistila případnou letenku do Tokia. V tropickém počasí pak sklidili bouřlivý aplaus vyprodaných ochozů za čisté jízdy zbylí dva členové týmu Zvára i Opatrný, jenž už v březnu při Sunshine Tour kvalifikoval na OH Forewera.

Češi vyrazili do druhého kola z páté pozice s jedním trestným bodem (nejhorší výkon Kellnerové se škrtal), přičemž před nimi figurovali pouze „nuloví" Rakušani, Italové, Irové a Nizozemci. Jenže sen o „bedně" se rozplynul. Zraněný Papoušek na překážkách dvakrát zaváhal, Zvára dojel s pěti trestnými a Kellnerová se čtyřmi trestnými body. Nejhůř však dopadl Opatrný.

„Jak zacházelo sluníčko za kopec, házelo to hrozný stíny. Po pravdě jsem se s tím setkal poprvé, aby kůň na to takhle zareagoval. Se štěstím jsem se dostal už přes první skok," ušklíbl se finišman týmu, jenž po sérii chyb jízdu předčasně ukončil. „Všichni jsme teď byli nuceni zůstat dlouho doma, nemohli jsme vyjet na větší závody a příprava byla složitější. Páté místo je tedy velký úspěch," připomněla Kellnerová, která absolvovala první velký závod od svého vážného zranění, kdy si před čtrnácti měsíci při Global Champions League v Madridu zlomila stehenní kost.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Anna Kellnerová na CET Prague Cupu ve Velké Chuchli v Praze.

Po Poháru národů s parťáky chválila fanoušky, kteří vyprodali tribuny, na nichž se mohlo vzhledem ke koronavirové situaci a omezenému počtu vměstnat maximálně 1000 lidí.

„Byli úžasní, prožívali to a já to vnímala docela intenzivně. Jsem ráda, že jsme podporu měli a že jsme je aspoň lympijskou kvalifikací nezklamali a předvedli všichni dobrý výsledek," řekla.

Týmovou soutěž ovládli suverénní Nizozemci, kteří posbírali za celý závod jen čtyři trestné body. Z druhého místa se těšili Irové, bronz patří Japoncům.

CET Prague Cup, mezinárodní závody ve skokových soutěžích (CSIO) - Pohár národů:
1. Nizozemsko (jezdec Bles/kůň Israel V/D Dennehoeve, Schuttert/Lyonel D, Dubbledam/Oak Grove's Carlyle, Vrieling/VDL Glasgow vh Merelsnest) 4 trestné body
2. Irsko 8
3. Japonsko 12,
...5. Česká republika (Papoušek/Warness, Kellnerová/Catch Me If You Can Old, Zvára/Cento Lano, Opatrný/Gentlemen vh Veldhof) 18.

Reklama

Související témata: