Hlavní obsah

Vitalij Kličko porazil na body Johnsona a zůstal šampiónem WBC

BERN

Vitalij Kličko obhájil titul profesionálního mistra světa těžké váhy boxerské organizace WBC. Ukrajinský šampión porazil v Bernu vyzyvatele Kevina Johnsona na body. Vítězství mu přiřkli všichni tři rozhodčí jednoznačným poměrem 120:108, 120:108 a 119:109. Americkému soupeři připravil Kličko první porážku v kariéře, sám obhájil titul potřetí od svého návratu k boxu v roce 2008 po čtyřleté pauze.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Ukrajinský boxer Vitalij Kličko zasazuje úder Kevinu Johnsonovi

Článek

Osmatřicetiletý Kličko měl na své straně šestnáctitisícové publikum a ve dvanáctikolovém duelu byl neustále aktivnější než o osm let mladší Američan. Ten ale vytrvalý tlak soupeře přestál relativně bez obtíží, šikovným manévrem se navíc dokázal účinně krýt před silnější pravou rukou favorizovaného soupeře. Ten jej kvůli tomu trefoval často jen do zátylku, zatímco levou rukou rozhodující úder zasadit nedokázal. Přesto Johnson inkasoval výrazně častěji a sám k útokům vyrážel sporadicky a o triumfu Klička, jemuž zpoza ringu radil bratr Vladimir, nebylo pochyb.

"Strašně špatně se proti němu boxovalo, jeho styl je nepříjemný a není jednoduché jej zasáhnout," řekl Kličko. Přesto Johnson inkasoval výrazně častěji a sám k útokům vyrážel sporadicky, takže o triumfu Klička, jemuž z pozice sekundanta radil bratr Vladimir, nebylo pochyb. "Byl bych raději, kdyby to skončilo knokautem, ale jsem šťastný, protože jsem vyhrál každé kolo," dodal staronový šampión.

Kličko vyhrál 39. zápas v kariéře a teprve podruhé neslavil vítězství před časovým limitem. Na kontě má jen dvě porážky způsobené zraněními.

Johnson omluvil svoji minimální aktivitu zraněním lokte

Johnson prohrál poprvé při svém 24. startu v profesionálním ringu, s Vitalijem Kličkem však odboxoval plných dvanáct kol, což dosud zvládl jen Němec Timo Hoffmann. Po zápase Johnson omluvil svoji minimální aktivitu v ringu zraněním lokte. "Nemohl jsem proto bojovat, jak jsem si představoval," řekl Američan, který před zápasem vyvolával do světa, jak šokuje svět, až Klička porazí.

Kličko se v příštím roce chystá na zápas s Davidem Hayem z USA. Ten vlastní mistrovský pás organizace WBA od listopadové výhry nad ruským obrem Nikolajem Valujevem, nejdříve jej ale nejspíš na jaře čeká povinná obhajoba proti oprávněnému vyzyvateli Johnu Ruizovi. Titul WBA jako jediný z prestižních organizací bratrům Kličkovým momentálně chybí. Vladimir je šampiónem WBO a IBF. "Máme sen a uděláme všechno, aby se nám splnil. Příští rok bude velmi zajímavý," dodal Vitalij Kličko.

Reklama