Hlavní obsah

Spokojený trenér rychlobruslařek přemýšlí, co dál

PRAHA/HAMAR

O úspěšný víkend českého rychlobruslení se na evropském šampionátu ve víceboji v norském Hamaru postaraly Martina Sáblíková a Karolína Erbanová. První jmenovaná přidala do své sbírky další kontinentální titul a sedmnáctiletá Erbanová se blýskla devátým míste. Trenér českých závodnic Petr Novák ale výsledkem svých svěřenkyň překvapený nebyl.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Martina Sáblíková (vlevo) oslavuje spolu s trenérem Petrem Novákem vítězství v závodu na 3000 metrů na ME ve víceboji v norském Hamaru.

Článek

„My jsme se sice na evropský šampionát nijak speciálně nepřipravovali, vše směřujeme k Vancouveru, ale za přípravou jsme vyrazili už 26. prosince. Například proti minulému roku to bylo o týden dřív. Tenhle náskok se musel při kvalitě tréninku projevit,“ prozradil do telefonu Právu Novák.

Titul Sáblíkové a prvenství na tři a pět kilometrů plně odpovídají její současné formě. „Třetím místem na patnáctistovce potvrdila, že se hodně zlepšila i na této trati,“ uvedl kouč. „Všichni byli šokovaní sobotním vítězstvím Karolíny Erbanové na pětistovce. Ale ona nastupovala na start s nejrychlejším evropským časem na této trati. Nebudu tvrdit, že jsem čekal její vítězství. Na stupně vítězů jsem jí však věřil. Její výkon na šampionátu byl celkově výborný. Perfektně zvládla i pět kilometrů. Jela to, co jsme si domluvili. Deváté místo celkově je skvělé,“ dodal.

O triumfu nepochyboval, vědu z něj ale nedělá 

O Martině Sáblíkové nepochyboval. „Nemysleli jsme zrovna na titul, ale když jedete na takovou soutěž, chcete odvést maximální výkon a uspět co nejlépe. Byla tu kompletní Evropa a naplno jel každý. Nikdo nic neskrýval. Na tak velkém závodě se netaktizuje. V celkové vítězství Martiny jsem věřil už po sobotě. Wüstová jí v neděli na patnáctistovce neujela a na pěti kilometrech už bylo jasné, že ta, která vyhraje tuhle trať, bude mistryní Evropy. Nebylo třeba honit čas, ale hlídat si pozici, což Martina zvládla s přehledem,“ zdůraznil spokojený kouč.

Mistryně Evropy z roku 2008 Ireen Wüstová z Nizozemska podle českého kouče jela výborně. „V roce 2007 vedla před pětikilometrovou tratí o dvanáct sekund. Martina tu ztrátu ale smazala. Tentokrát byl náskok Wüstové menší. I když na pět kilometrů na Martinu neměla, podala výborný výkon, i když její třináctisekundová ztráta vypadá hrozivě,“ řekl Novák.

Z pohledu olympiády ale nedělá z úspěchu v Hamaru žádné velké závěry. „Tohle byl jeden normální velký závod. Ve Vancouveru to bude také velký závod, akorát že olympijský, který je výjimečný tím, že se jede jednou za čtyři roky. V Kanadě se pojede na jednotlivých tratích, což je jiné než víceboj. Zbývá ještě měsíc a to se dá ledacos udělat. Nedělám z titulu a dalších úspěšných umístění vědu, ale je to pro nás velká psychická vzpruha, což je také velmi důležité,“ přiznal.

Do Kanady už 24. ledna 

V pondělí se vrátí s oběma svěřenkyněmi a Milanem Sáblíkem, který jako junior mezi seniory rozhodně nezklamal dvaadvacátým místem, domů. „Budeme v Česku dva, možná tři dny. Uvidím, jak dlouho. Musím si nechat projít hlavou, co dál. Samozřejmě mám jasný plná přípravy, ale přemýšlím o místě, kde ho uskutečnit. Chtěli bychom do Collalba, ale pokud bude dál sněžit a budou mrazy, nemá smysl jezdit na otevřený ovál. Riskovali bychom zdraví a led by také nebyl tak kvalitní. Rozhodnu se opravdu na poslední chvíli podle situace,“ řekl Novák.

O předolympijském finiši ale má jasno... „Co je však jisté, že po 20. lednu se vrátíme zase na dva tři dny domů a 24. ledna už letíme do Calgary. Tam se budeme připravovat v podmínkách podobným těm ve Vancouveru, ale ve větší nadmořské výšce. Jedme s předstihem i kvůli dostatečné aklimatizaci, s níž měla děvčata v prosinci při Světovém poháru problémy. Do Vancouveru se přesuneme 6. února a pak to začne...“

Reklama

Související témata: