Hlavní obsah

Mistryně Evropy Martina Sáblíková: Závěrečnou pětku jsem si báječně užívala

Nejlepší Sportovkyně roku 2009 Martina Sáblíková se po třech letech vrátila na rychlobruslařský evropský trůn. Vícebojařský šampionát v norském Hamaru vyhrála dvaadvacetiletá česká ledová královna s přehledem. Soupeřkám měsíc před olympiádou ve Vancouveru vzkázala: „Musíte se mnou počítat...“

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Martina Sáblíková (vlevo) oslavuje spolu s trenérem Petrem Novákem vítězství v závodu na 3000 metrů na ME ve víceboji v norském Hamaru.

Článek

Kdy jste uvěřila v titul vícebojařské mistryně Evropy?

Už po sobotě jsem to měla dobře rozjeté. Po vydařené nedělní patnáctistovce jsem si řekla, že ani na pěti kilometrech neponechám nic náhodě a pojedu naplno. Bála jsem se jen nějaké nepředvídatelné události, třeba pádu. V závěru ale bylo jasné, že i kdybych spadla, tak vyhraji. Závěrečnou pětku jsem si báječně užívala. Wüstové jsem po první polovině ujížděla a poslední kola jsem si hlídala svoji pozici a radovala se z titulu.

První vícebojařský titul jste získala v roce 2007. Dá se srovnat s tím letošním?

Vůbec ne, protože žádný závod se druhým nedá srovnávat. Tehdy jsem navíc právě na Wüstovou potřebovala na pět kilometrů najet dvanáct sekund, což se mi tehdy podařilo. Teď to byly jen necelé dvě sekundy, v podstatě stačilo vyhrát. Rozhodně to ale nebylo jednodušší. Tenhle čerstvý titul jsem si rozhodně víc užila.

Jak se vám spalo po sobotě, kdy jste vedla?

Na rozdíl od minulého roku jsem spala dobře. Usnula jsem krátce po půlnoci a vzbudila se až v neděli ráno na snídani. Někdy mezi závody moc dobře nespím.

Když jste přijela do Hamaru, věřila jste, že můžete titul získat?

Vždycky jedu na závody s tím, že chci uspět co nejlépe. Neznám závodníka, který by v tomhle taktizoval. Když jsem odjela sobotní pětistovku, čas se mi moc nelíbil, ale nakonec se ukázal jako velmi dobrý základ. Po sobotě jsem věděla, že když nepokazím patnáctistovku, bude to dobré. Povedlo se.

Cítíte velkou únavu?

Ta je vždycky po takovém závodě, ale když máte zlato, snáz se jí zbavíte.

Máte zlato za prvenství ve víceboji. Za vítězství na 3000 a 5000 metrů a třetí místo na patnáct set metrů jste medaile nedostávali?

Už asi tři roky se nedávají. V Hamaru jsme dostali květiny. Ve statistikách se ale počítají jako medailová umístění, protože evropský šampionát na jednotlivých tratích se nejezdí. Mám tak dvě prvenství ve víceboji, čtyři na pět kilometrů, tři na tři tisíce metrů, dvě třetí místa z víceboje a po jednom na patnáct set metrů a tři kilometry. To už je slušná sbírka.

Co jste říkala výkonům Karolíny Erbanové?

Jela skvěle. Už její vítězství na pětistovce bylo psychickou vzpruhou i pro mne.

Dá se z titulu něco vzít směrem k olympiádě?

Beru ho jako psychické povzbuzení. Olympiáda bude jiná i v tom, že ve Vancouveru se pojede o medaile na každé trati, není tam víceboj.

Poté, co jste si posadila na hlavu korunu pro nejlepšího českého Sportovce roku 2009, říkala jste, že z olympiády berete jakoukoliv medaili. Nepřehodnotíte svoje plány?

Tak to v žádném případě! Olympiáda bude úplně jiný závod. Měsíc soupeřky neuvidíme, a za tu dobu se dá udělat hodně. Věřím, že současná dobrá forma půjde ještě nahoru. Trenér Petr Novák nás umí dobře připravit. Zůstávám při zemi, pokorná a skromná. Samozřejmě udělám maximum pro úspěch, protože jinak to ani neumím. Soupeřky se mnou musí počítat hlavně na dlouhých tratích. Hlavně, aby mi vydrželo i zdraví.

Reklama