Hlavní obsah

V Praze se po koronavirové pauze rozjede squashová sezona

Praha

Mezinárodní squashová scéna ožívá po koronavirové pauze v Praze. Od čtvrtka do neděle se ve Squashcentru Strahov uskuteční turnaj okruhu PSA nazvaný Expression Networks Nolan and Liam's 2020 a s dotací 12 tisíc dolarů. Akci pořádá v Česku žijící bývalá světová jednička Grégory Gaultier z Francie.

Foto: Irena Vanišová

Legendární squashista Jan Koukal na archivním snímku

Článek

Nejvýše nasazený bude 29. hráč světa Němec Raphael Kandra, pozici dvojky bude hájit nejlepší současný domácí squashista Daniel Mekbib. Po zranění kolena se vracející Gaultier bude turnajová čtyřka.

Na základě rozhodnutí Světové squashové federace se turnaje mohou zúčastnit jen hráči žijící v Česku a okolních státech. Přijel tak i Kolumbijec Juan Camilo Vargas (74. hráč žebříčku PSA), který v Praze dlouhodobě žije. Zúčastní se i rakouská jednička Aqeel Rehman nebo Španěl Marc Lopez, jenž bydlí v Polsku.

"Všichni už jsou natěšení a chtějí hrát, bojovat o body. Mým cílem je semifinále," prohlásil Mekbib v tiskové zprávě. "Šestiměsíční pauza byla velmi dlouhá. Nejdříve psychicky náročná a pak frustrující, protože jsme byli jeden z posledních sportů, který byl povolený," doplnil Mekbib, 70. hráč žebříčku PSA.

Kurty si budou hráči vytírat sami

V Praze hráči otestují nová hygienická nařízení. Například si budou vytírat kurt sami, nesmějí si otírat ruce o stěnu a ani si je podávat. "Musíme se víc hlídat, ale já osobně se toho nebojím," řekl Jakub Solnický, kterého vedle Mekbiba z českých hráčů doplní Viktor Byrtus, Martin Švec, David Zeman a Marek Panáček.

"Vynucenou pauzu jsem využil ke každodennímu tréninku, abych získal zpět sílu, a dobrou zprávou je, že to zvládnu," řekl Gaultier, který má za sebou dvě operace kolene. "Už to nikdy nebude stoprocentní, mám v kosti díru, ale makal jsem, abych zase mohl žít normální život, a že můžu hrát squash na slušné úrovni, je nadplán," doplnil Gaultier, švagr někdejší české squashové jedničky Jana Koukala.

První kolo je na programu ve čtvrtek. Hrát se bude každý den od 12:00 a v poledne začne i nedělní finále.

Reklama