Hlavní obsah

Nekonečný dril v Německu končí, jeden z nejlepších Čechů se vrací domů

Praha

Tréninková dřina v Německu po dlouhé době končí. V zahraničí bude už jen hrát. Jeden z nejlepších českých badmintonistů Adam Mendrek mění působistě a vrací se domů. Nově se bude připravovat v Plzni a to společně s reprezentačními kolegy. „Je na čase něco změnit. Cílem je, aby česká špička byla pohromadě a měli jsme k dispozici nejlepší možné podmínky. Myslím, že nás to posune," prohlásil mistr republiky z roku 2019. I nadále se bude soustředit na bundesligu a olympijskou kvalifikaci.

Foto: Český badmintonový svaz

Badmintonista Adam Mendrek končí s tréninkovým drilem v Německu, bude se připravovat v Česku.

Článek

Nekonečný dril v německém badmintonovém národním centru v Mülheimu ho zocelil. Budíček v šest hodin ráno, dvoufázový trénink po třech hodinách, to je pořádná porce dřiny. Adam Mendrek ale vždy zaťal zuby a makal.

„K dispozici jsme měli špičkové fyzioterapeuty, mentální trenéry a dřeli jsme společně s dalšími skvělými hráči. Jedině tak se můžete herně a psychicky posouvat," popisoval Mendrek, který se ale rozhodl od září všechno změnit a přesídlil do Plzně. Právě tam by se měli nejlepší čeští badmintonisté připravovat společně. Aktuálně je ve skupině s Janem Loudou, Ondřejem Králem, Janem Janoštíkem, Jiřím Králem. Jednička domácího žebříčku Milan Ludík za nimi bude dojíždět.

„Můžeme se navzájem táhnout k tomu, abychom jednou dovezli medaili z mistrovství Evropy, nebo z jiných vrcholných akcí," zasnil se Mendrek. Do přípravy s nejlepšími se zapojí i talentovaní hráči. „Tohle v českém prostředí dřív scházelo, všichni řešili věci individuálně. I proto spousta hráčů odjela do zahraničí."

Český badmintonový svaz má v plánu vybudovat národní sportovní centrum, které bude domácí elita dlouhodobě využívat. „Je to jeden z mých hlavních cílů, ve vyspělém světě to tak funguje. V současné době hledáme správné místo, jednou z možností je Plzeň. V polovině příštího roku už chceme mít jasno a centrum profesionálně vybavené," prohlásil Petr Koukal, předseda Českého badmintonového svazu, který s Mendrekem vše konzultoval.

V současné době je Mendrek na 155. místě světového žebříčku. Patří k hráčům těžícím z výborné fyzické kondice. Na té v době nucené koronavirové pauzy ještě zapracoval. „Netrénuji takový objem, ale spíš se soustředím na kvalitu a musím říct, že to je znát. Byl jsem z Německa zvyklý trénovat šest a půl hodiny denně. Teď makám maximálně čtyři, ale na sto procent. Stačí to k tomu, abych podával stejný, ne-li lepší výkon a cítím, že tělo je i víc připravené. Snažil jsem se taky zhubnout, což se mi povedlo asi o osm kilo," prozradil Mendrek.

Nejistá situace kolem epidemie ho však trápí. Nikdo v badmintonovém světě moc neví, co bude. Spousta turnajů se ruší. „Stačí, když je jeden hráč pozitivní, a celá akce je pryč. Teď proběhl po dlouhé době první turnaj v Lotyšsku, ale na poslední chvíli se všichni dobří hráči odhlásili," přiblížil dění.

Radost Mendrekovi naopak dělá stále rostoucí popularita badmintonu v Česku. „Vzniká čím dál více nových komerčních center, protože poptávka po badmintonu výrazně převyšuje nabídku. To je jasná známka toho, že tento sport u nás stále zažívá boom," dodal český hráč, jehož mateřským klubem je Badminton FSpS MU Brno.

Reklama

Související témata: