Hlavní obsah

Abeylegesseová zachránila soupeřce medaili a má cenu fair play

PĚTIKOSTELÍ

Turecká běžkyně Elvan Abeylegesseová, atletický kouč Ammanuel Merkorios z Eritrey a italský fotbalový trenér Giuseppe Pillon v sobotu v Pětikostelí v Maďarsku obdrželi ceny Mezinárodního výboru fair play za rok 2009.

Článek

Abeylegesseová i Merkorios pomohli na loňském mistrovství světa v Berlíně etiopské vytrvalkyni Meselech Melkamuové, která si před závodem na 10 000 metrů zapomněla tretry v hotelu. Merkorios jí nejprve sehnal boty od jedné ze svých svěřenkyň, ty ale byly příliš velké, potom Melkamuové půjčila tretry Abeylegesseová. Zatímco Etiopanka si v nich doběhla pro stříbrnou medaili, turecká atletka závod nedokončila.

Abeylegesseová přitom rovněž pochází z Etiopie, protože ale reprezentuje jinou zemi, je v očích etiopských funkcionářů kontroverzní osobou. Výbor fair play ocenil i Merkoriosovu snahu, neboť mezi oběma zeměmi panují dlouhodobě napjaté vztahy. Eritrea získala nezávislost na Etiopii až v roce 1993 po několika desítkách let partyzánské války.

Pillon byl oceněn za gesto v utkání druhé italské ligy. Když fotbalisté Ascoli dosáhli proti Reggině nefér branky, rozhodli se ji na trenérův pokyn ihned odčinit: po následné rozehrávce přestali hrát a nechali hosty vyrovnat. Reggina nakonec zvítězila 3:1 a někteří příznivci Ascoli projevili pro gólovou "kompenzaci" pramálo pochopení.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články