Hlavní obsah

Dvě minuty utrpení, které stojí za to. Dvojčata z Beskyd testuje ledový ostrov

Praha, Island

Z Beskyd na Island se vydali před několika lety dva bratři z Beskyd. Lukáš a Filip Poláchovi si chtěli splnit svůj sen. Surfovat a lyžovat co nejseverněji, co to jde. A navíc během jediného dne. „Další důvod je ten, že milujeme extrémní počasí a také izolovaná místa. Na Islandu jsme pořád na cestě za nějakým dobrodružstvím, které nikdy nekončí,“ popisuje Lukáš.

Dvojčata z Beskyd propadla ledovým vlnám a zasněženým horám na Islandu Video: Sport.cz

 
Článek

Lyžování i surfování na Islandu má svá specifika. „Trvalo nám šest let, než jsme se hory a vlny tady naučili číst," přiznává druhé z dvojčat, Filip. A dodává: „Nejhezčí pak je, když jste ve vodě, díváte se na ty hory a vybíráte si, na kterých pak odpoledne budete lyžovat."

Nikdy nekončící road trip. To je pro bratry surfování. „Člověk si tady musí všechno najít sám. Lokální surfaři tady moc nejsou, aby vám poradili. Strávili jsme roky hledáním spotů, hledáním, jak fungují přílivy a odlivy, a také větry, které se točí ve fjordech jinak," vysvětluje Lukáš.

Foto: Sport.cz

Čeští surfaři na Islandu

Neodradí je ani ledová voda. „Je tu zima, no...voda na Islandu je temná, strašidelná, studená, ale taky neuvěřitelně krásná," říkají. Nejhorší okamžik nastává, když se musí po třech až čtyřech hodinách ve vodě převlékat z neoprenu. To jsou pak dvě minuty utrpení. Když na surf-spotu přenocují, neopren jim zmrzne a musí si ho porozbíjet, aby se zase dostali dovnitř.

Odměna ale stojí za to. „Člověk může najít vlny, které známe třeba z Havaje. Jenomže tady jsme jenom my, kteří je sjíždějí. Nemusíme čekat, až na nás přijde řada, jako na kterémkoliv populárním místě na surfování," vyzdvihuje Lukáš. Jak surfování v ledových vlnách vypadá, na to se podívejte v našem videu.

Foto: Sport.cz

Parádní vlny jsou pro surfaře největší odměnou

Utrpení zažil na Islandu i štáb, který o obou bratrech a jejich lyžování a surfování na Islandu natáčel dokumentární film. Between Fjords. Na konci září měl premiéru v českých kinech. Filmaře například na několik dní uvěznila sněhová bouře. Štáb režiséra Martina Smékala se nemohl hnout z místa a zažíval tak pocit bezmoci.

Hlavní aktéry filmu pak zase uvěznila celosvětová epidemie. Zrušili jim let z Islandu do ČR, a tak na premiéře chyběli.

Reklama

Související témata: