Hlavní obsah

Organizátoři OH v Tokiu chtějí ušetřit 283 milionů dolarů

Tokio

Organizátoři odložených olympijských her v Tokiu chtějí díky úsporným opatřením ušetřit zhruba 283 milionů dolarů (6,5 miliardy korun). Své propočty dnes pořadatelé her přednesli na online prezentaci Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV).

Foto: Sport.cz

Organizátoři odložených olympijských her v Tokiu chtějí díky úsporným opatřením ušetřit zhruba 283 milionů dolarů.

Článek

Navržené úspory představují zhruba dvě procenta z oficiálního rozpočtu her ve výši 12,6 miliardy dolarů (290 miliard korun). Loňský národní audit nicméně naznačil, že skutečné náklady mohou být dvakrát vyšší než oficiální číslo.

Organizační výbor už v září navrhl více než 50 úsporných opatření, která mají přispět ke zjednodušení a zlevnění olympiády. Hry byly v březnu kvůli pandemii koronaviru přeloženy z letošního léta na červenec a srpen roku 2021.

Japonští pořadatelé chtějí mimo jiné snížit počet funkcionářů na hrách, menší mají být výdaje na výzdobu sportovišť, nepočítá se s ceremoniály v olympijské vesnici a před slavnostním zahájením. Mělo by se ušetřit na dopravě využitím menšího počtu vozidel.

Škrty se naopak netýkají počtu sportů a soutěžících. Prakticky nedotčeny zůstanou slavnostní a závěrečný ceremoniál, štafeta s pochodní o délce 121 dnů a také části sportovišť, která budou vidět v televizních přenosech.

Reklama

Související témata: