Hlavní obsah

Vedení Českého olympijského výboru se bude volit 10. listopadu

Praha
Aktualizováno

Odložené plénum Českého olympijského výboru, na kterém se bude volit vedení, zná nový termín. Uskutečnit by se mělo v úterý 10. listopadu v hale O2 universum. Původně se volební zasedání mělo konat tento čtvrtek, ale bylo odloženo kvůli opatřením proti šíření koronaviru po vyhlášení nouzového stavu a omezené možnosti shromažďování.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda ČOV Jiří Kejval, ilustrační foto.

Článek

O novém termínu rozhodl na svém virtuálním jednání výkonný výbor. Vybral i nové dějiště. Místo kongresového centra České národní banky se plénum uskuteční v hale O2 universum.

"Vypsali jsme podle stanov nejbližší možný termín," uvedl předseda ČOV Jiří Kejval v tiskové zprávě. Současnému vedení vyprší mandát 26. října. "Nikdo neumí předvídat, jaká bude situace za měsíc, ale O2 universum nám dává svými rozlehlými prostorami a jejich flexibilitou daleko větší možnosti na konání pléna i v případě dalších vládních opatření v souvislosti s epidemií nemoci covid-19," řekl Kejval.

Současný šéf ČOV bude obhajovat svůj post proti Filipu Neusserovi, kterého nominoval svaz pozemního hokeje. Ve volbě bude mít Kejval protikandidáta poprvé. Bez soupeře byl v roce 2012, kdy v čele ČOV vystřídal Milana Jiráska, i při volbě na druhé funkční období před čtyřmi lety.

Vedení ČOV ve čtvrtek rovněž upravilo volební řád a navýšilo počet volených místopředsedů i členů výkonného výboru. Místo tří místopředsedů se budou volit čtyři a výkonný výbor bude mít deset místo sedmi členů. Případní další kandidáti se mohou hlásit.

"Původní návrh byl motivován doporučeními Mezinárodního olympijského výboru a projektem zaměřeným na udržitelnost a dobrou správu sportovních spolků. Ale vyslyšeli jsme hlasy z pléna a přání některých našich členů," uvedl Kejval, kterému jeho oponent Neusser, ale i předseda České unie sportu Miroslav Jansta a člen výkonného výboru ČOV Karel Bauer vyčítají autoritativní řízení výboru.

Reklama