Hlavní obsah

I profesionální sportovci mohou trénovat maximálně po šesti

Praha
Aktualizováno

Také profesionální sportovci mohou od středy trénovat maximálně po šesti, uvedla Národní sportovní agentura (NSA). V přípravě na venkovních sportovištích, která jsou zatím otevřená, se tak fotbalisté i další týmy budou muset rozdělovat do skupinek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci fotbalové Slavie během utkání s Teplicemi. Ilustrační foto.

Článek

Vláda v pondělí s platností od středy omezila shromažďování na maximálně šest lidí. To platí prakticky plošně, přičemž sportovci výjimku nemají ani s ohledem na to, že je tato činnost jejich zaměstnáním. "Platí to, že i profesionálové stejně jako normální lidi mohou trénovat v maximálním počtu šesti osob venku. Tohle je výklad, který nyní máme," řekl dnes ČTK mluvčí NSA Jakub Večerka.

Předseda agentury Milan Hnilička jedná o výjimkách pro mezinárodní akce, které se mají v Česku uskutečnit tento a příští týden. Týká se to ženského tenisového turnaje WTA Tour v Ostravě, který by měl začít 19. října, sobotního galavečeru MMA Oktagon 17 v Brně a duelů prvního kola fotbalové Evropské ligy, v němž mají hrát 22. října doma Sparta a Liberec. O těch by měla hlavní hygienička Jarmila Rážová rozhodnout ve středu.

Rovněž ve středu by vláda mohla projednávat program kompenzací pro profesionální sportovní kluby a pořadatele sportovních akcí, na jehož přípravě spolupracuje agentura s ministerstvem průmyslu a obchodu. Mělo by v něm být k dispozici půl miliardy korun.

„Sportovní odvětví v sobě skýtá také spoustu zaměstnanců, profesionálních sportovců, reprezentantů a jejich náplní je hrát soutěže, případně se chystají na olympiádu. Jednám intenzivně s panem ministrem Prymulou. Například nejvyšší fotbalová soutěž přijala opravdu striktní opatření, aby dodržovala veškerá zdravotní opatření. Velmi podobně se zachovala hokejová extraliga," připomněl dvě nejsledovanější soutěže Hnilička, který by rád obnovením sportu ulehčil také život lidem, kteří jsou doma a mají omezené možnosti z důvodu výjimečného stavu.

„Když budeme nyní muset být doma, bylo by záhodno, abychom měli co sledovat v televizi. A není to jen o fotbalu a hokeji, máme tu další zajímavé soutěže. Jsem si vědom těžké epidemiologické situace, věřím, že chce pan ministr Prymula ochránit naše občany, ale sport je skvělý nástroj, jak pomoct, aspoň po psychické stránce, když mají lidé omezené aktivity," dodal Hnilička pro Českou televizi.

Úplně zmraženy však zatím zůstávají tréninky uvnitř, což se týká ledního hokeje, halových míčových sportů a řady individuálních sportovních odvětví. Vnitřní sportoviště zůstávají uzavřena i pro profesionály, v hektické době posledních dní zatím výjimku nedostali.

Někteří se přesunuli na kempy do zahraničí, jako to udělali například plavci nebo judisté. Do Polska se vydal i nejlepší český squashista Daniel Mekbib. "Na jak dlouho, ještě nevím, ale minimálně na dva týdny," uvedl v tiskové zprávě. Na jarní uzávěru v Česku nechce ani vzpomínat. "Místo toho, abych útočil na turnajích na svá osobní maxima, tak jsem seděl doma a díval se na Netflix. To už opravdu nechci opakovat," prohlásil.

Mezinárodní squashové turnaje se už rozeběhly a i čeští reprezentanti na nich chtějí hrát. Třeba za tři týdny má řada z nich naplánovaný podnik do Salcburku, takže byť jen avizovaný dvoutýdenní tréninkový výpadek je pro jejich formu devastující.

V kritické situaci jsou i badmintonisté, kteří svůj sport venku provozovat nemohou. Adam Mendrek se chystá na olympijskou kvalifikaci a také na německou bundesligu. S tou má problémy, protože mu Němci nechtějí uznávat české testy. "Nedůvěřují jim. Musel bych pokaždé do karantény před zápasem, minimálně na tři dny, plus se nechat otestovat v Německu. Nabízeli mi také možnost, že bych se do Německa vrátil a zůstal tam trénovat dlouhodobě, ale mám již v Česku závazky a chci zůstat tady," posteskl si.

Od pondělka jsou v Česku zastaveny veškeré amatérské i profesionální sportovní soutěže. Toto opatření zatím platí do 25. října. Ministr zdravodnictví Roman Prymula v minulém týdnu prohlásil, že pak se minimálně profesionální soutěže uvolní, ale vzhledem k pondělnímu přijetí ještě přísnějších restrikcí se to může změnit.

Reklama

Související témata: