Hlavní obsah

Příprava českých badmintonistů před ME? Na zahradě nebo v lese. I tak chtějí medaile!

Praha

Čeká je vrcholný turnaj, na kterém chtějí bojovat o historické úspěchy. Jenže čeští juniorští badmintonisté neměli před odjezdem na mistrovství Evropy do finského Lahti kde trénovat. Kvůli vládnímu nařízení se nedostali do hal na kurty. „Zlepšovali jsme kondici venku, trénovali doma na zahradě, nebo případně v lese. Nebylo to optimální. I tak všichni doufáme, že budeme bojovat o medaile," prohlásila Kateřina Zuzáková, jedna z opor reprezentace. Čeští junioři na šampionátu začnou ve čtvrtek od 19:00 proti silnému Švédsku. Po týmové soutěži je čekají individuální turnaje.

Foto: ČBS

Česká badmintonistka Tallulah Sharleen Van Coppenolle v akci.

Článek

Ještě nikdy nezískali čeští badmintonisté medaile na evropském šampionátu mezi týmy. Konkurence je silná, na trůnu pro pomyslného evropského badmintonového vládce se střídá Francie a Dánsko. Teď však na scénu přichází velmi silná česká generace, která má hlavní cíl – vybojovat premiérové cenné kovy.

„Jsou výjimeční v tom, že už jsou ve svém věku zkušení a dokáží se prosadit mezi dospělými," prohlásil trenér reprezentace Michal Turoň. Řeč je o Kateřině Zuzákové, Tomáši Švejdovi, Janu Janoštíkovi nebo Tallulah Sharleen Van Coppenolleové. „Jsou draví a zvyklí tvrdě trénovat. Chtějí se na šampionátu předvést," dodal.

Před vrcholným turnajem se ale český juniorský tým potýkal s nevšedním zádrhelem. Hráči nemohli do haly a na kurty. Trénovat s raketami a péřovým míčkem venku? Nesmysl... A pomoci nemůže ani AirBadminton, venkovní verze populárního raketového sportu. „Ale situaci jsme nepodcenili, přesunuli jsme se na kondiční tréninky a věnovali se atletice, běhu a posilování. Vzhledem k současné situaci, kdy jsme poslední mezinárodní turnaje hráli na přelomu února a března, byly poslední měsíce stejně téměř jen o přípravě. Cítím se být ready a těším se na turnaj i přes veškerá opatření," konstatoval reprezentant Švejda.

Pořadatelé evropského šampionátu ve Finsku se snaží vytvořit systém bublin. Ještě před odletem musel být český reprezentační tým dva dny zcela izolován v hotelu. Každý musí mít negativní test na koronavirus. Také v Lahti jsou hráči zavření na pokojích, smějí pouze trénovat a stravovat se. „Naštěstí jsme v uzavřeném lyžařském areálu v Lahti, takže se můžeme projít v přírodě. Týmy se ale nesmějí v současné době vůbec potkat, vždycky se chodí pět minut předem na trénink a z něj se odchází pět minut po odmakané hodině. Takhle to chodí i na obědech," vykreslil podmínky trenér Turoň. „Pokud ve čtvrtek projdou všichni testy, vše se otevře a už se můžeme vidět s dalšími účastníky," doplnil.

Češi jsou na turnaji sedmým nasazeným týmem. Ve skupině vyzvou nejprve ve čtvrtek silné Švédsko, v následujících dnech je pak čeká Portugalsko a Rusko, favorit skupiny. Do čtvrtfinále postoupí dva nejlepší celky. „Šance na medaile určitě je. Cítím, že máme silný tým, který se už několikrát velmi dobře prezentoval v obdobném složení na vrcholných akcích," tvrdil Švejda, juniorská badmintonová jednička v párových disciplínách.

Reklama