Hlavní obsah

Sportovec roku: Zažije Sáblíková třetí korunovaci?

PRAHA

Rychlobruslařka Martina Sáblíková je největší aspirantkou na vítězství v 52. ročníku ankety Sportovec roku, jejíž výsledky budou vyhlášeny dnes večer v pražském hotelu Hilton. V končícím roce se stala nejpilnější sběratelkou medailí ze všech českých sportovců, neboť z olympiády ve Vancouveru přivezla dvě zlaté za vítězství v závodech na tři a pět kilometrů, k nim přidala bronz z patnáctistovky a svou kolekci navíc rozšířila i o tituly mistryně Evropy a světa.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se stala královnou českého sportu i v loňském roce. Zažíje letos další korunovaci?

Článek

O primátu Sáblíková nepochybuje nikdo, dokonce i sázková kancelář Chance bere její vítězství jako jistotu, čemuž odpovídá i vypsaný kurs. Pokud mladá rychlobruslařka anketu, v níž ve dvoukolovém hlasování udělují body sportovní novináři, skutečně vyhraje, bude to již její třetí primát. Zařadí se tak za gymnastku Věru Čáslavskou a oštěpaře Jana Železného, dvě sportovní legendy, které se v minulosti staly Sportovci roku celkem čtyřikrát.

Zá Sáblíkovou pořádná tlačenice

Na další příčky za Sáblíkovou je na pomyslném sportovním piedestalu ovšem hodně aspirantů. Uchází se o ně třeba běžec na lyžích Lukáš Bauer, který na zimních olympijských hrách získal bronz v individuálním závodě i ve štafetě, aspiruje na ně skifař Ondřej Synek, jenž před pár týdny vybojoval zlato na světovém šampionátu veslařů, o umístění v popředí si účastí ve finále Wimbletonu i startem na turnaji Masters řekl tenista Tomáš Berdych.

Je tady ovšem i zlatý cyklokrosař Zdeněk Štybar, jehož strhující jízda na mistrovství světa v Táboře nadchla sportovní národ, házenkář Filip Jícha, jenž s německým Kielem vyhrál bundesligu i Ligu mistrů a navíc byl vyhlášen nejlepším hráčem letošního evropského šampionátu.

Do elitní desítky se dostala pochopitelně i slalomářka Šárka Záhrobská, která na olympijských svazích ve Whistleru skončila třetí ve slalomu, o místo na slunci si opět řekla hokejová megastar Jaromír Jágr, neboť vydatně pomohla Růžičkově partě k titulu mistrů světa, stejně jako kapitánka stříbrných basketbalistek Hana Horáková. Čest atletika zachraňuje jako již tradičně v posledních letech oštěpařka Barbora Špotáková.

Přímý přenos z korunovace na ČT1

Během slavnostního večera, který od 21 h vysílá v přímém přenosu Česká televize na prvním programu, budou vyhlášeny i tři nejlepší sportovní kolektivy uplynulého roku a do síně slávy bude uvedena další, v pořadí již jedenáctá legenda českého sportu. Až dosud se této cti dostalo Emilu a Daně Zátopkovým, Věře Čáslavské, Martině Navrátilové, Jiřímu Raškovi, Josefu Masopustovi, Ivanu Hlinkovi, Janu Železnému, kolektivu hokejových mistrů světa z roku 1947 a v loňském roce Áje Vrzáňové.

Reklama