Hlavní obsah

Sáblíková si poranila třísla, ale mistrovství Evropy pojede

Karel FeltPrávo

Už zítra čeká Martinu Sáblíkovou obhajoba titulu mistryně Evropy v rychlobruslení na jejím „domovském“ oválu v italském Collalbu. Společně s Karolínou Erbanovou, Kateřinou Novotnou a Milanem Sáblíkem, který vstoupí do bojů už dnes, tu trénují od 28. prosince.

Foto: Karel Felt, Právo

České rychlobruslařky Kateřina Novotná, Karolína Erbanová, a Martina Sáblíková se připravují v Collalbu na mistrovství Evropy.

Článek

Smůla jako by si v této sezóně ale na Sáblíkovou zasedla. Po listopadové střevní viróze, kvůli níž musela vynechat úvodní závody SP v Heerenveenu, si ve středu v Collalbu poranila tříslo. „Trenér mi to léčil laserem, už je to lepší. Pojedu,“ říkala pětadvacet hodin před prvním závodem. Zachumlána do kulichů a šál se proháněla s kolegyněmi při tréninku pod zamračenou oblohou otevřeného oválu. Mrzlo, ale mračna, zakrývající i vysoký štít, který tvoří známé panorama oválu, hrozila všemi variantami.

Mraky na Collalbem

„Do čtvrtka tu bylo hezky, ale počasí se mění. Nejhorší jsou na otevřeném oválu déšť nebo mokrý sníh. Rolba sice seřízne horní vrstvu, ale dobrý led má jen první dvojice. Dál je to jen horší a horší. Když se přidá vítr a foukne proti vám, nic s tím nenaděláte. V takových podmínkách může vyhrát i slabší závodník, který bude mít štěstí na led a vítr. Snad nás nic takového nepotká,“ konstatoval trenér Petr Novák při pohledu na nic dobrého nevěstící oblohu.

Collalbo je příjemné horské středisko 12 kilometrů nad Bolzanem. Šplhá se sem přes více než třicet serpentýn. Ovál a vedle stojící hokejová hala jsou nepřehlédnutelné. K němu to má Novis Team sotva deset minut ze svého příjemného soukromého ubytování. V Collalbu už je skoro stovka českých fanoušků. „Martina tu bude mít v sobotu i v neděli domácí prostředí. Lidé ji berou za svou. „Jménem mě zdraví ledaři a všichni kolem oválu i obyvatelé městečka. Vždyť tady jsem vyhrála v roce 2007 svoji první velkou medaili. Bylo to také na mistrovství Evropy ve víceboji. Letos myslím na stupně vítězů. Uvidí se, co zajedu,“ říkala skromně dvojnásobná olympijská vítězka.

Na rekordy nemyslí

„Na pětistovku by to chtělo v sobotu čas kolem 41,3 sekund a na tři kilometry by stačilo 4:05 až 4:06 minuty. Byl by to dobrý vklad do nedělní patnáctistovky a na pět kilometrů by pak mohla dotáhnout případnou ztrátu. V roce 2007 stáhla na Holanďanku Wüstovou víc než čtrnáct sekund a vytvořila tu hned tři dosud platné světové rekordy na otevřeném oválu. Jestli nějaký padne? Možná... To se na nekryté dráze nedá odhadnout,“ pravil Novák. Na tabuli cti je u dvanácti registovaných světových rekordů v kategoriích žen a juniorek devětkrát.

V areálu se prodávají i suvenýry Martiny Sáblíkové, o které je velký zájem. Především čepice a šály. V sortimentu budou i trička a další předměty. Ochuzeni nebudou ale ani čeští fanoušci. Mohou si je objednat přes Sáblíkové stránky: www.martinasablikova.cz. Novák zorganizoval setkání s Martiny fanklubem. „Je to honička, ale zítra už to bude v pohodě, začne se závodit,“ pravil ve chvatu a zdravil se s Ledaři a spoustou lidí, kteří zajišťují chod oválu. „Však jsme tady doma,“ dodal hrdě a ukázal na tabuli cti, kde jsou u devíti rekordů všech kategorii zapsáni jeho svěřenci. V ženách třikrát Martina Sáblíková a jednou Karolína Erbanová, mezi juniorkami třikrát Andrea Jirků a dvakrát Karolína Erbanová. Sáblíková drží rekordy na 3 (4:03,52 min.) a 5 kilometrů (6:58,45) i v celkovém počtu bodů za čtyřboj (162,954 b.).

Reklama