Hlavní obsah

Brusle mám svoje, kombinézy půjčené, přiznala Novotná

V Collalbu zažije o víkendu rychlobruslařka Kateřina Novotná (26) premiéru na evropském šampionátu na dlouhé dráze. Dosud úspěšně bojovala jen na krátkých oválech. Problém s „přestupem“ nemá, ale přiznala: „Brusle mám svoje, kombinézy půjčené.“

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kateřina Novotná

Článek

Cítíte se v Novis Teamu jako nováček?

Jsem v jiném prostředí, než na jaké jsem zvyklá, takže je to něco nového. Ale už jsem starší, není to nic strašného, abych si nezvykla.

Jaký máte pocit z dosavadní přípravy na dlouhém oválu?

Bruslím jen pár dní. Není to tolik, kolik bych potřebovala, ale pořád je lepší deset dní než nic. Uvidíme, co jsem stihla natrénovat technicky a co z toho bude.

Na co si troufáte?

Soupeřky vůbec neznám, ale v týmu se srovnávám s jednou z nejlepších sprinterek v Evropě Karolínou Erbanovou a olympijskou vítězkou na dlouhých tratích a mistryní Evropy ve víceboji Martinou Sáblíkovou, takže s těmi nejlepšími. Vůbec nevím, co od toho mohu čekat. Určitě dám do závodu úplně všechno.

Máte v hlavě nějaké časy, které byste chtěla zajet?

Opravdu nemám představu, jaké by mohly být. Bude záležet i na počasí.

V čem je pro vás největší rozdíl oproti krátké dráze?

Jsou to dva úplně jiné sporty, založené na jiném principu. Spojuje je vlastně jen led a to, že se bruslí. Největší rozdíl je v bruslích. Na dlouhé dráze se používají klapačky, kdežto na krátké dráze jsou brusle pevně připevněné k botám. Z toho vyplývá rozdíl v technice, především dokončování odrazu. To mi dělá trošku problémy. Rozdíl je také v zatáčkách, na krátké dráze mají poloměr nějakých osm metrů, na dlouhé dvaadvacet. Udělám mnohem víc kroků. Myslím si, že kdybych najezdila víc kilometrů za Martinou, bylo by to lepší. Zatím se necítím na klapačkách stoprocentně. Naštěstí nepadám, na krátké dráze to bývá často, na dlouhé ne. Navíc tady se jede venku, s čímž nemám žádné zkušenosti.

Která ze čtyř tratí vám dělá největší problémy?

Rozjezd na pětistovku, protože rovinka je delší, než na jakou jsem zvyklá z krátké dráhy. Nejspíš pojedu jen tři tratě, protože na závěrečných pět kilometrů už postupuje jen dvanáct nejlepších. Bylo by skvělé se mezi ně dostat, ale jet za odměnu pět kilometrů... Odměnu si představuju jinak. Kdybych přeci postoupila, byla by to moje první pětka v životě. Konečně, všechno je jednou poprvé.

A která trať vám sedí nejvíc?

Jednoznačně patnáctistovka.

Proč jste se vlastně rozhodla zkusit dlouhou dráhu?

Chtěla bych jet obě tratě na olympiádě v Soči. Už jsem absolvoval pár soustředění s Novis Teamem. Ale těžko se dalo skloubit i závodění. V téhle sezóně jsem zajela v Calgary limit pro mistrovství Evropy ve víceboji, který byl na tři kilometry. Martina s Karolínou vyjely třetí účastnické místo na Evropu, takže jsme se domluvili s trenérem Novákem, že to zkusím.

Vytvoříte výhledově i tým?

Musím zajet nějaký individuální závod, abychom ho mohli vytvořit. To by se mi líbilo. Za Martinou se dokáži držet dobře v háku, což je dobrý předpoklad, který jsem si přinesla z krátké dráhy.

Kde bolí pády víc?

Na dlouhé dráze jsem spadla naposledy před dvěma roky. Ale tyhle pády jsou lehčí, protože někam dokloužete. V mantinelu jsem ještě neskončila. Na krátké dráze jsou mnohem častější a nebezpečnější vzhledem k lidem kolem vás

Nepřestoupíte na dlouhou dráhu?

Mně baví bruslení jako takové, kromě krasobruslení, to jsem nezkoušela. Ale ráda jezdím i na kolečkových bruslích. O přestupu však nepřemýšlím. Snažím se to skombinovat. Nejvíc mě baví krátká dráha a chytla mě i dlouhá.

Týden po Collalbu vás čeká evropský šampionát na krátké dráze v Heerenveenu. Bude těžké se přeorientovat, abyste si třeba nespletla brusle?

Brusle si nespletu. Nemám s tím problém. Trenér Novák mi v Collalbu zajistil led, takže jsem skoro každý den jezdila i krátkou dráhu. Dokonce jsem se cítila lépe, než na dlouhé. Dokonce mi to pomohlo. Zjistila jsem, že dokáži na krátké dráze vystihnout chyby, které jsem si před tím neuvědomovala. Dobře se to doplňuje. Jen musíte mi v hlavě správně přehozenou výhybku, na jakých bruslích stojíte.

Máte svoje vybavení?

Jen brusle. Kombinézu na závod mám půjčenou od Karolíny, na trénink od Martiny. Kombinézy z krátké dráhy jsou jiné, nepoužitelné. Helma mi určitě nechybí.

Není vám venku zima?

Vůbec ne, na tu jsem zvyklá z haly v Benátkách nad Jizerou. Kolikrát mi víc vadí vytopené haly. Otázkou je, jaké by to bylo, kdyby při závodě padal sníh nebo pršelo.

Reklama