Hlavní obsah

Uchazeči o OH 2020 musejí vyjádřit zájem do září

LAUSANNE

Do začátku září letošního roku mají národní olympijské výbory možnost vyjádřit zájem o pořádání olympijských her v roce 2020. Mezinárodní olympijský výbor pošle všem svým členům dopisy, v nichž je vyzve k organizování vrcholné sportovní akce. Zároveň dnes MOV zveřejnil program procesu kandidatury, který vyvrcholí volbou pořadatele 7. září 2013 v Buenos Aires.

Článek

Podle nových pravidel musejí zájemci vyhovět řádům Světové antidopingové agentury a přijmout pravidlo, že veškeré spory bude řešit Sportovní arbitrážní soud v Lausanne. Dalším požadavkem MOV je to, že zájemci musejí do 29. července informovat o případném konání her v jiném termínu než v době mezi 15. červencem a 31. srpnem. Do konce srpna pak MOV rozhodne, zda bude tento požadavek akceptován.

Toto pravidlo bylo zaneseno do požadavků MOV proto, že při kandidatuře na rok 2016 chtělo Dauhá pořádat kvůli vysokým teplotám hry až v říjnu. Katarská metropole byla hlavně z tohoto důvodu při výběru finalistů vyřazena. Dauhá a další město z Perského zálivu Dubaj jsou potenciálními kandidáty také na OH v roce 2020.

Zájemci o pořádání olympiády musejí do 15. února 2012 podat oficiální kandidaturu, kterou pak v květnu MOV buď přijme, nebo zamítne. V březnu a dubnu 2013 pojede speciální komise na první návštěvy a tři měsíce před tajnou volbou pořadatele zveřejní svou zprávu.

Dosud jako jediné město vyjádřil zájem o olympiádu v roce 2020 Řím, který pořádal hry v roce 1960. Dalšími potenciálním kandidáty jsou podle zákulisních informací jihoafrický Durban, Tokio, Madrid a Istanbul.

Původně se o hry v roce 2020 měla ucházet po nezdaru na rok 2016 také Praha, ale kandidatura české metropole velmi pravděpodobně obnovena nebude.

Členové Mezinárodního olympijského výboru vyberou 6. července letošního roku v Durbanu pořadatele zimních olympijských her 2018, o které se ucházejí francouzské Annecy, Mnichov a jihokorejský Pchjongčchang.

Reklama