Hlavní obsah

Kanadským sportem otřásá skandál. Kouč národního týmu akvabel čelí obvinění ze šikany

Plavkyně už toho měly dost a rozhodly se promluvit. Trenér reprezentačního týmu kanadských akvabel Gábor Szauder teď čelí závažnému obvinění. Čtveřice reprezentantek trénujících v Montrealu ho nedávno nařkla ze šikany, obtěžování a nátlaku. Zástupci svazu proto zastavili tréninky do doby, než se celá situace vyšetří. Podle slovenských médií měl maďarský kouč problémy už v minulosti, kdy působil u reprezentace Slovenska.

Foto: Sport.cz

Část týmu kanadských akvabel obvinila maďarského kouče Gábora Szaudera ze šikany a nátlaku.

Článek

K upozornění na nepřípustné jednání trenéra Szaudera mělo dojít prostřednictvím emailové komunikace mezi plavkyněmi a vedením svazu.

Maďarský kouč se měl opakovaně dopouštět rasistických poznámek, narážek na komunitu LGBTQ, nátlaku a šikany plavkyň. „Už to trvá příliš dlouho, v uměleckém plavání je toxické prostředí," nechala se pro Rádio Canada slyšet jedna ze sportovkyň.

Szauder u týmu působí od roku 2018. Podle čtveřice plavkyň se měl trenér svého jednání dopouštět na několika reprezentantkách. Jedna z nich měla před nedávnou dobou dokonce kvůli situaci ukončit kariéru.

„Zneužívání, kterého jsem byla svědkem každý den v bazénu, jsem se nechtěla účastnit," nechala se slyšet dnes už bývalá akvabela. „Řekl nám například, že jestli budeme takto plavat, tak nás za to bude tvrdě mlátit," dodala Sion Ormondová.

Podle další ženy měl Szauder před celým týmem ponižovat jednu z dívek kvůli její vyšší váze. Dále měl mít narážky na to, že by se měly naučit uklízet a vařit, některé jeho poznámky měly mít i sexuální podtext.

Problémy měl mít i u slovenské reprezentace

Podle slovenského sportovního serveru cas.sk se něco obdobného mělo odehrávat i během Szauderova působení u slovenského týmu.

O jeho kontroverzních praktikách prý vědělo nejen vedení slovenských akvabel, ale i celá místní akvabelová scéna. Zástupci svazu ale měli despotického kouče krýt a celou záležitost zamést pod koberec.

Počínání Szaudera u kanadského týmu má teď prověřit soukromá firma. On sám se k celé záležitosti veřejně vyjadřovat nechce. „Jsem si jistý, že vyšetřování vyvrátí veškerá obvinění," uvedl stroze pro tamní média.

Reklama

Související témata: