Hlavní obsah

Kejval i Kaderka chtějí investora pro Sazku a Kořanovu rezignaci

PRAHA

Místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval očekává už v příštím týdnu svolání mimořádné valné hromady Sazky, která by umožnila změnu stanov a vstup strategického partnera. Kejval i předseda Českého tenisového svazu Ivo Kaderka se v pořadu České televize Otázky Václava Moravce shodli, že vstup investora je v současné situaci Sazky jediným řešením. Zároveň vyzývají Pavla Kořana, předsedu ČSTV jako největšího akcionáře Sazky, k rezignaci.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ivo Kaderka žádá Kořanovu rezignaci.

Článek

Kejval také potvrdil, že představenstvo Sazky dnes jedná s majitelem skupiny KKCG Karlem Komárkem mladším, který se připojil k už dříve zveřejněné nabídce sázkové společnosti Synot. Dalším zájemcem o vstup do loterijní společnosti je finanční skupina Penta.

"Promeškali jsme dva měsíce, nabídky byly smeteny pod stůl a pro některá rozhodnutí už může být pozdě vzhledem k tomu, že podle informací v tisku může mít Radovan Vítek blokační balík dluhopisů," řekl Kaderka. Dodal, že o společnosti teď už nebudou rozhodovat představitelé sportu, ale držitelé dluhopisů a soudci.

Svoláni valné hromady Sazky již dříve inicioval Český olympijský výbor, který však má jen dvě procenta akcií a pro svolání potřebuje podporu některého z dalších minoritních akcionářů s alespoň jedním procentem. "Oslovili jsme je a v příštím týdnu od nich očekáváme pozitivní stanovisko," řekl Kejval.

ČSTV mimořádnou valnou hromadu odmítá

Český svaz tělesné výchovy jako největší akcionář s více než dvoutřetinovým podílem zatím mimořádnou valnou hromadu odmítá. I v něm se však formuje nespokojená opozice, jejímž představitelem se stal šéf tenisového svazu Kaderka.

Zatím prý nedokáže odhadnout, kdy by mohla začít fungovat nová platforma v podobě Asociace českých sportovních svazů, jejíž vznik nedávno inicioval a která by byla partnerem státu místo současného ČSTV. "Zatím jsme ve stadiu otevřené diskuse o tom, jak by měla fungovat. Předpokládáme, že to bude sdružení nezávislých subjektů, transparentní a beznákladové. Předpokládáme i vznik fondu solidarity, v jehož rámci budou silnější svazy pomáhat těm slabším," řekl Kaderka.

Zopakoval, že se nebojí nějakých sankcí ze strany současného vedení ČSTV, které chystá změnu stanov i názvu. Hrozby předsedy ČSTV Kořana, že si svazy budou muset vybrat, v jaké organizaci budou, označil za akt zoufalství. Pokud by k tomu došlo, je prý odhodlán obrátit se na Ústavní soud.

Kejval, který je zároveň předsedou veslařského svazu, je přesvědčen, že Kořan nezvládl roli mluvčího českého sportu ve vztahu ke státu a že by měl rezignovat. "ČSTV musí projít zásadní proměnou, změna názvu nic neřeší," řekl Kejval.

Kořan v reakci prohlásil, že ho výzva nechává chladným. "Sám rozhodně odstupovat nebudu. Je to otázka vůle delegátů valné hromady ČSTV," řekl ČTK. Podle jeho slov do situace vnese nový nádech úterní tisková konference, na které má být podrobně představen restrukturalizační plán Sazky. "Jsem přesvědčený, že poté se situace výrazně uklidní i v ČSTV," doplnil Kořan.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články