Hlavní obsah

Český kulturista je dodatečně mistrem světa. Egypťan byl usvědčen z dopingu

PRAHA

Listopadové mistrovství světa v kulturistice, které se konalo v Baku, doznalo změn. A Česko se raduje. Dopingové testy usvědčily z podvodu Egypťana Ahmeda Hamouda, z druhého místa se posunul na první Dalibor Hájek. On je nyní držitelem nejprestižnějšího světového amatérského titulu v kategorii nad 100 kilogramů.

Foto: Igor Kopček

Mistrovství světa v kulturistice organizace IFBB v nejtěžší váhové kategorii nad 100 kg vyhrál pro rok 2010 český závodník Dalibor Hájek.

Článek

„Tak to je největší mord, jaký jsem kdy viděl!“ Takto okomentoval jeden z českých účastníků zaujaté rozhodování sudích, kteří Hájka odsoudili až k druhému místu za Egypťanem Hamoudem. "Ten má za sebou národní federaci s velkým mezinárodním vlivem a tedy i značnou náklonnost rozhodčích," píše se také v tiskové zprávě Svazu kulturistiky a fitness ČR.

Český zástupce se dočkal změny až po několika týdnech. Egypťan byl pozitivní na zakázané látky, Čech měl testy negativní. „Uděláme vše pro to, aby se zlatá medaile co nejrychleji přesunula do Daliborových rukou,“ řekl po původním oficiálním oznámení výsledků prezident českého svazu kulturistiky František Porteš. Nyní se tak stalo. Zlato patří do Česka.

V listopadu tomu tak ještě nebylo. „Jak to vidím já? Že se forma povedla a že byla životní, že jsem udělal 100 procent a víc v mých silách prostě nebylo. Jsem rád, že to lidi viděli a jsem si jistý, že i Hamouda ví, že mu zlato nepatří,“  citoval Hájka server allstars-cz.com v listopadu.

Hájek je v historii česko-slovenské kulturistiky teprve pátým závodníkem, který dosáhl na nejvyšší světový amatérský titul. V historii samostatné České republiky dokonce závodníkem třetím. Po zveřejnění dopingových testů se mistrem světa stal i Michal Sitter, závodník startující v kategorii klasické kulturistiky.

Reklama