Hlavní obsah

Sáblíková i s bolavým ramenem bojuje o zlato

Karel FeltPrávo

Vynikající výkony podaly české rychlobruslařky v prvních dvou disciplínách mistrovství světa ve víceboji na superrychlém oválu v kanadském Calgary. Martina Sáblíková poprvé v životě zajela pětistovku pod 40 sekund a na tři kilometry atakovala světový rekord. A to má pořádně naražené rameno. Karolína Erbanová vytvořila nový český rekord na 500 m a v této disciplíně skončila druhá. Osobní rekord si zlepšila i na tři kilometry.

Foto: Todd Korol, Reuters

Martina Sáblíková na oválu v Calgary

Článek

„Cítím únavu, ale jsem spokojená. Chci medaili a o tu budu bojovat,“ vzkázala prostřednictvím trenéra Martina Sáblíková, která má před večerními závody na 1500 a 5000 m nakročeno ke třetímu zlatu v řadě (přímo vysílá ČT4 od 20.20 h.). „Takový čas na pětistovku jsem nečekala, ale je to paráda,“ přidala se osmnáctiletá juniorka Karolína Erbanová, která doslova šokovala soupeřky. Osobní rekord si pak zlepšila i na tři kilometry, i když ji to stálo obrovské množství sil, ale zabojovala, jak umí nejlépe.

„Už před závodem jsem říkal, že obě mají formu. Karolína dokázala, že na pětistovce je vynikající. Tady byli z jejího času hodně překvapení, co si nějaká juniorka z Čech dovolila na hvězdy rychlobruslařských velmocí. Myslím si, že po patnáctistovce se může ještě posunout výš, ale na dvanáctku finalistek, které si to rozdají o medaile na pět kilometrů, to nebude. Jsem realista. V téhle formě by ale za čtrnáct dní na juniorském mistrovství světa ve Finsku mohla klidně získat tři zlaté medaile,“ říkal spokojeně trenér Petr Novák s tím, že čtyři osobní rekordy, dva nové české, první a druhé místo na tři kilometry resp. pět set metrů je po prvním dnu výsledek, který překonal i jeho přání.

„Martina chtěla atakovat světový rekord na tři kilometry, zůstala kousek za ním, ale to vůbec nevadí. Věřil jsem, že se na pětistovce dostane pod čtyřicet sekund, což splnila. A to měla ještě pomalejší start kvůli zraněnému ramenu. Nechtěl jsem o tom dřív mluvit, ale v pátek při tréninku se dostala do skupinky několika závodnic a někdo ji zavadil o brusli, takže upadla na mantinel. Úmysl v tom rozhodně nehledám. Prostě smůla. Potíž je v tom, že nemůže pracovat při startu ramenem tak, jak by potřebovala, trochu ji to omezuje,“ prozradil kouč.

Taktika do nedělních večerních dvou závodů je jasná... „Na patnáctistovce by neměla na Wüstovou moc ztratit. Nesbittová bude jistě rychlá, je to její trať, ale na pět kilometrů bude zase pomalejší, to je na ni hodně dlouhé... Máme to dobře rozjeté. Pokud se nestane nic nepředvídaného, tak i na třetí zlato v řadě. Pět kilometrů by mělo být vítězným bonbónkem na závěr,“ rozloučil se Novák, spěchající za Sáblíkovou. „Už přes hodinu je na dopingu. Až z toho začínám být nervózní... Ale to bude v pohodě. Nechala na ledě hodně sil,“ dodal ještě několik desítek minut po naší půlnoci. V Calgary je o sedm hodin méně.

Reklama

Související témata: