Hlavní obsah

Olympiáda v Česku? Šanci máte, tvrdil v Liberci šéf MOV Rogge

Česko je, zdá se, oblíbenou destinací nejvýznamnějších sportovních funkcionářů. Pár dnů poté, co do Prahy dorazil prezident fotbalové federace FIFA Joseph Blatter, navštívil Liberec na úvod Evropského zimního olympijského festivalu mládeže i šéf Mezinárodního olympijského výboru Belgičan Jacques Rogge, jenž je v čele této organizace už deset let.

Článek

Jak se vám zamlouvalo slavnostní zahájení libereckého festivalu?

Mám privilegium navštěvovat tyto ceremoniály, takže jsem jich za svůj život viděl zhruba 150 a můžu porovnávat. Tento liberecký byl velmi kreativní a inovativní, líbil se mi.

Jaký význam má Evropský olympijský festival mládeže?

Zakládali jsme ho před dvaceti lety, vyrůstal postupně a harmonicky a nestal se gigantickou akcí. To je cesta k úspěchu, která se povedla. Festival je takovou školkou pro budoucí medailisty, když se podíváte, kdo všechno na něm startoval: Wibergová, Kosteličová, Pärsonová, Pljuščenko… Není pochyb, že v Soči nebo na hrách v roce 2018 uvidíte spoustu sportovců, co jsou tady.

Ale koná se i celosvětová olympiáda mládeže, není akcí pro mladé až moc?

Je tu rozdíl mezi kontinentálními olympijskými festivaly a olympiádou mládeže. Tam je kompletní program, na evropském olympijském festivalu je jedenáct sportů, rozdíl je i v počtu účastníků…

Není větší komornost cestou i pro klasické olympijské hry?

V roce 2002 jsme se rozhodli počet sportů limitovat, víc než 28 jich nebude, maximem účastníků je 10 500. A to budeme respektovat i v budoucnu.

Jakou šanci má podle vás Česko, že jednou uspořádá i „opravdovou“ olympiádu?

Tu šanci máte, můžu argumentovat příkladem Lillehammeru. V roce 1994 uspořádal jednu z nejlepších olympiád v historii a to má jen 20 tisíc obyvatel. To je důkaz, že i menší města můžou uspořádat povedenou olympiádu, věřím, že tomu tak bude i v budoucnu.

Je možné, aby olympiádu uspořádaly dvě země tak jako třeba šampionáty ve fotbale?

Pravidla jsou daná, letní olympiádu může pořádat jedna země a jedna město. U zimní olympiády to ale není vyloučeno z důvodů infrastruktury.

Ve fotbale se stále nedaří dostat na olympiádu ty nejlepší hráče. Může se to podařit v budoucnu?

Máme dohodu s FIFA, která říká, že hráči musejí být mladší 23 let, s výjimkou tří starších. To dohodli před dvaceti lety pánové Samaranch a Havelange, teď ta dohoda byla prodloužena. Fotbalový turnaj je pro nás velmi důležitý, z pohledu návštěvnosti je jedním ze tří největších olympijských sportů, populární je i ženský turnaj. Navíc systém je odlišný od mistrovství světa, na olympiádě hraje víc týmů z ostatních kontinentů, a tak hry vyhráli i fotbalisté Nigérie nebo Kamerunu, což se zatím na mistrovství světa nestalo. I proto budeme dohodu s FIFA dál dodržovat.

Reklama