Hlavní obsah

Novák Sáblíkové věřil, ale tlak mu vyletěl, až viděl dvojmo

SALT LAKE CITY/PRAHA

Trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák by si mohl otevřít věštírnu. Co se týká rychlobruslení tak určitě. Už před mistrovstvím světa v Calgary říkal, že jeho svěřenkyně může zajet světový rekord na pět kilometrů. Po jejím pádu a bronzu však neztrácel optimismus před závodem Světového poháru v Salt Lake City. A měl zase pravdu...

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák

Článek

„Martina byla výborně připravená. Když to nevyšlo v Calgary, věřil jsem, že to dokáže v Salt Lake City. Před čtyřmi roky tu vytvořila světový rekord, který měl hodnotu 6:45,61 minuty. Ona o tom nechtěla mluvit nahlas, tak jsem to vzal na sebe. Vždyť v tréninku jezdila kola v časech, které rekordu nasvědčovaly. Až se kolegové trenéři divili, abychom to nepřepískli. My ale máme svoje metody,“ říkal spokojeně do telefonu pro Právo a Sport.cz trenér Petr Novák.

„Věřil jsem jí a dokázala to! Uvěřila mi, že na to má. To je ve vztahu závodníka a trenéra vždycky důležité. Těch 6:42,66 minuty je famózních. Martina je lepší, než tu byla před čtyřmi roky a má na uskutečnění i toho nejodvážnějšího snu. A tím je čas pod 6:40,“ dodal s neochvějnou vírou v hlase.

Už se nechtěl vracet k tomu, co by bylo v Calgary, kdyby... „To nemá smysl. Každý si spočítá, že kdyby zajela patnáctistovku o sekundu a půl rychleji a pak předvedla takový čas na pětce... Wüstová by to s ní měla moc těžké... Ale to je za námi. Faktem je, že se změnil i přístup dopingových komisařů. Já si opravdu jejich práce vážím. Po světovém rekordu přišel ten samý co v Calgary s tím, že Martina po rekordu na doping opravdu musí. Já mu řekl, že to je jasné a dneska, že si ji tam může nechat, jak dlouho chce. Ani tu sobotní patnáctistovku jet nemusí... On na to, že ji nechá vyjezdit se na kole, ať to ze sebe snáz dostane. A Martina doping zvládla opravdu rychle,“ popsal kouč situaci kolem šestého dopingu v osmi dnech.

Poletí fandit Erbanová na MS

Při samotném závodě hlásil Sáblíkové mezičasy a povzbuzoval ji. Přiznal i jednu slabou chvilku... „Ten tlak na nás byl obrovský a já se snažil ho držet hlavně na sobě. Martina to ustála až neskutečně. Smekám před ní. Já měl jeden okamžik, kdy se mi hodně zvedl tlak a skoro jsem viděl dvojitě. V tu chvíli se mi nějak promítlo hlavou, co by se asi stalo, kdyby to Martině zase nevyšlo. Nikdo by mi nevěřil, že na ten rekord byla připravená... Byla to chvilička, ale hodně nepříjemná. Pak jsem ty myšlenky zaplašil, všechno se srovnalo a Martina vyhrála,“ říkal už s ulehčením Novák.

Z Ameriky letí společně se Sáblíkovou na juniorský světový šampionát do Finska, kde koncem týdne startuje Karolína Erbanová a další členové Novis Teamu. První březnový víkend pak hostí Heerenveen finále Světového poháru... „Martina teď vede před Beckertovou o pět bodů. V Heerenveenu se jedou tři kilometry. Ty umí i Wüstová, Pechsteinová, která se famózně vrátila, i další závodnice. Martina potřebuje jediné, skončit před Beckertovou, a pak vyhraje seriál Světového poháru popáté! Věřím tomu, i když nemusí. Svoji misi splnila. V půlce března nás ještě čeká jako bonbónek na konec sezóny mistrovství světa na jednotlivých tratích v Inzellu. A odtud se Martina určitě také nevrátí bez medaile,“ pravil věštecky Novák a nepochybně ví, o čem mluví...

Reklama