Hlavní obsah

Američanka Rookardová sestřelila Sáblíkovou, odnesl to kotník

SALT LAKE CITY/PRAHA

Rychlobruslařka Martina Sáblíková má zraněný kotník! V sobotním závodě Světového poháru v Salt Lake City ji v sedmé rozjížďce na 1500 m nechtěně sestřelila domácí Jilleanne Rookardová. Sáblíková, která v pátek překonala světový rekord na pět kilometrů, po pádu vrazila nohama do mantinelu a poranila si kotník na pravé noze.

Foto: Jim Urquhart , Reuters

Martina Sáblíková na oválu v Salt Lake City.

Článek

„Je to obrovská smůla. Ke kolizi došlo v okamžiku, kdy Martina vjížděla do velké zatáčky a soupeřka do malé. Američanka upadla těsně před ní a Martina šla také na led. Nebyla šance se nějak vyhnout. Aby Rookardovou nezranila, stihla dát nohy dopředu a trefila mantinel. Křičel jsem na ni, ať volně dojede, že ji rozhodčí pustí na opravu, protože kolizi nezavinila,“ líčil situaci trenér Petr Novák.

Sáblíková skutečně dostala možnost opravné jízdy, jenže... „Nemohla jsem se po obutí brusle postavit na nohu. Kotník strašně bolel, jak po nárazu přišel k sobě. Nedalo se s tím jet,“ říkala smutně česká ledová královna.

„Jedeme na hotel, kde Martině kotník ošetřím a zafixuji. Snad to nebude nic vážného. Zlomený ho nemá. V neděli letíme do Finska, což není nic příjemného, ale do dalšího závodu je skoro čtrnáct dní, takže věřím, že se dá do pořádku,“ přál si kouč.

Přitom sobotní patnáctistovku měla Sáblíková rozjetou výborně. „Cítila jsem se skvěle, jelo se mi úžasně lehce,“ litovala. „Jezdila časy mezi 27 a 30 sekundami na kolo. Určitě by bojovala o stupně vítězů. Odhadoval jsem to těsně nad hranicí 1:53 minuty, mezičasy měla rychlejší než je stávající český rekord. Je to škoda, ale takový je život. Té smůly jsme letos v zámoří zažili až dost,“ povzdechl si Petr Novák.

Světový pohár v rychlobruslení v Salt Lake City:
1500 m: 1. Leenstraová 1:53,38, 2. Wüstová (obě Niz.) 1:53,75, 3. Nesbittová (Kan.) 1:54,16, ...19. Sáblíková (ČR) 2:27,73.
Průběžné pořadí SP (po 5 z 6 závodů): 1. Nesbittová 470, 2. Leenstraová 346, 3. Wüstová 310, ...8. Sáblíková 152, 31. Erbanová (ČR) 24.

Reklama