Hlavní obsah

MŠMT chce víc peněz ze sázek i daňové úlevy pro sport

PRAHA

Sport by v budoucnu mohl získat víc peněz od sázkových společností i od České televize a také získat daňové úlevy pro sponzory a dobrovolníky. Vyplývá to z koncepce státní podpory sportu, kterou ve středu předloží vládě ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš.

Článek

Zpráva konstatuje, že financování českého sportu se dostalo na minimum za posledních dvacet let a že vzhledem ke stavu veřejných financí je nezbytné zajistit peníze z jiných zdrojů. Navrhuje upravit daňovou legislativu, která na rozdíl od jiných oblastí nijak nezvýhodňuje dárce a sponzory ve sportu. Pro dobrovolné pracovníky ve sportu doporučuje daňové úlevy s odkazem na zkušenosti ze šesti zemí Evropské unie.

Ministerstvo chce zpoplatnit práva

Koncepce vyjadřuje nespokojenost se současným stavem příjmů pro sport od loterijních společností. Zákonem stanovené odvody ve výši šest až dvacet procent výtěžku na veřejně prospěšné účely prý často neplní svůj účel. O přímém zdanění sázkových firem, o němž hovoří ministr financí Miroslav Kalousek, se však zpráva výslovně nezmiňuje.

Místo toho poukazuje na to, že sázkové společnosti při organizaci sázek využívají osobnostních práv sportovců a nic za ně nehradí. Ministerstvo bude usilovat o to, aby tato práva byla zpoplatněna, podobně jako je tomu v kultuře, a aby sázkové společnosti poskytovaly kompenzaci za využívání sportovních soutěží.

Inspiraci v kultuře našlo ministerstvo i v autorských poplatcích za veřejné televizní projekce sportovních událostí. Navrhuje vytvoření zvláštního kolektivního správce, který by vybíral odměny za vysílání sportovních přenosů analogicky jako OSA v hudbě nebo Dilia v literatuře a divadle. Podle nové koncepce by za sportovní přenosy měla systematicky a víc než dosud platit i veřejnoprávní Česká televize. Jako příklad autoři koncepce uvádějí český film, který je také podporován z rozpočtu ČT.

Koncepce počítá i se změnou diferenciace sportů pro potřeby rozdělování státní dotace. V ní sice zůstane hlavním kritériem úspěšnost, ale budou zohledněny i dosud neevidované údaje. Systém by měl být flexibilní a měnit se podle dosažených výsledků každé dva roky.

Změn by mohl doznat i systém péče o talentovanou mládež, která by nově měla začínat už v šesti letech a na druhé straně se prodloužit až do 23 let. Analýza dospěla k závěru, že právě ve věku mezi 19 a 23 rokem dochází k neúměrnému úbytku talentovaných sportovců. Pro ně ministerstvo počítá s vytvořením takzvaných vrcholových sportovních center mládeže.

Po zkušenostech s milionovými dluhy z lyžařského mistrovství světa v Liberci v roce 2009 vypracuje ministerstvo zásady pro poskytování podpory významných mezinárodních sportovních akcí ze státního rozpočtu. Uchazeči o pořádání těchto akcí budou předkládat studii proveditelnosti. Pokud nebude státními orgány schválena a oni akci přesto uspořádají, budou sami nést odpovědnost za její případný neúspěch.

Reklama