Hlavní obsah

Rychlobruslařský šampionát se jede na staveništi

INZELL

Do startu mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích sice zbývalo ve středu odpoledne sotva dvacet hodin, ale kolem nové haly v Inzellu to vypadalo spíš jako na staveništi. „Hala je krásná, ale ještě to není hotové. Uvnitř se práší. Přesto si myslím, že už teď by to mohla být nejrychlejší dráha v Evropě, i když led ještě nebude úplně stoprocentní, protože ledaři teprve musí najít tu správnou teplotu v závislosti na klimatizaci a podmínkách,“ pravil trenér Petr Novák.

Foto: Karel Felt, Právo

Martina Sáblíková (vlevo) s Karolínou Erbanovou vyrážejí na trénink v dějišti MS v rakouském Inzellu.

Článek

Podle Nováka dává nadmořská výška 670 metrů dráze v Inzellu všechny předpoklady, aby se na ní jezdily nejrychlejší časy ze všech evropských hal. „Ty ostatní leží mnohem níž,“ poznamenal.

Martina Sáblíková si na středečním odpoledním tréninku vyzkoušela starty a jezdila jednotlivá kola na rychlost. „Vypadá velmi dobře. Věřím, že se tady dá ve čtvrtek v závodě na tři kilometry zajet poprvé v Evropě čas pod čtyři minuty. A mohla by ho zvládnout právě Martina,“ přál si spokojený kouč a chvílemi se kochal pohledem na krásná alpská skaliska za obrovskými okny. „Tvar střechy je dobře vymyšlený, protože sluníčko na led nesvítí,“ liboval si.

Definitivně rozhodl také o tom, která z jeho dvou závodnic co pojede. „Martinu čeká ve čtvrtek závod na tři kilometry. Obě pojedou v pátek patnáctistovku a v sobotu bude Martina bojovat na pětce a Karolína na kilometru,“ prozradil kouč. Při tom na jeden kilometr byly obě jako náhradnice. Sáblíková jako první a Erbanová jako třetí.

„Američani jednu závodnici nepřihlásili. V to jsem tak trochu doufal. Umožnilo mi to, abych stáhl Martinu a tím pádem mohla jet Karolína, která má na téhle trati mnohem větší šance a podle mne by mohla vylepšit i svoje dvanácté místo z olympiády ve Vancouveru. Kdyby bývala v Moskvě na kilometru neupadla, a to ho dojela ještě ve výborném čase, kvalifikovala se přímo,“ dodal Novák.

Sáblíková je velkou favoritkou na tři i pět kilometrů. „O medaili nemluvím, ale samozřejmě pro ni udělám maximum. Tohle je poslední akce sezóny, takže po sobotní pětce mohu klidně umřít,“ pravila s úsměvem česká rychlobruslařská královna. A jak to je u ní s nervozitou před závodem? „Spím normálně, ale nervózní před závodem budu, protože kdybych nebyla, pak nejsem schopná maximálního výkonu,“ přiznala ve středu po tréninku.

To nad Inzellem stále nádherně svítilo sluníčko a ve venkovních kavárničkách mu nastavovali po zimě vybledlé tváře nejen rychlobruslaři, kteří se sjeli z celého světa, ale i spousta fanoušků. Hlavně Německo žije šampionátem. V širokém okolí není v hotelích a penziónech volná jediná postel a hala s kapacitou šesti tisíc míst byla už víc než měsíc před šampionátem vyprodaná na všechny čtyři dny.

Program MS
Čtvrtek 10. 3. v 15.30 h.: 1500 m muži, v 16.30: 3000 m ženy (Sáblíková, od 15.25h. ČT4).
Pátek 11. 3. ve 14.00: 1000 m muži, ve 14.55: 1500 m ženy (Sáblíková, Erbanová, od 14.50 h. ČT4).
Sobota 12. 3. ve 12.00: 1000 m ženy (Erbanová), ve 12.55: 10 000 m muži, od 15.25: 5000 m ženy (Sáblíková, od 16.20 h. ČT4, záznam ve 22.30h.).
Neděle 13. 3. ve 12.00: 500 m ženy I (Erbanová), ve 12.45: 500 m muži I, ve 13.30: 500 m ženy II (Erbanová), ve 14.15: 500 m muži II, v 15.30: týmy ženy, v 16.15: týmy muži.

Reklama

Související témata: