Hlavní obsah

Rusko se uchází o převzetí MS v krasobruslení od Japonska

MOSKVA

Rusko se jako první oficiální kandidát uchází o uspořádání letošního mistrovství světa v krasobruslení. Šampionát se měl konat od 21. března v Tokiu, ale kvůli situaci v Japonsku po zemětřesení ho Mezinárodní bruslařská unie (ISU) odložila.

Foto: Michaela Buholzer, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

"Písemně jsme požádali o pořádání mistrovství světa v Moskvě. Je to náročný a nákladný úkol, ale chceme podat ISU pomocnou ruku," uvedl náměstek ruského ministra sportu Jurij Nagornych. Před Moskvou byly coby náhradní organizátoři v médiích zmiňovány Lausanne, Turín a města v Číně a Koreji.

Prezident ISU Ottavio Cinquanta v minulých dnech uvedl, že přesunutí MS do jiné země je až třetí možností. Nejraději by nechal organizaci šampionátu na Japoncích, například v říjnovém termínu, nebo by mohlo mistrovství světa odpadnout úplně.

Představitelé japonského svazu stále věří, že se jim podaří šampionát udržet. "ISU chce, aby se MS konalo v Japonsku - pokud to bude možné. Budeme zkoumat, v které části země by to šlo," uvedl šéf svazu Seiko Hašimoto.

ISU odložila MS především kvůli obavám z radiace z poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1, jež leží zhruba 240 kilometrů od Tokia. Samotná hala Jojogi, kde se měl šampionát konat, vyvázla z přírodní katastrofy bez úhony. Páteční ničivé zemětřesení a následná vlna cunami si zatím v Japonsku vyžádaly přes pět tisíc potvrzených obětí.

Reklama

Související témata: