Hlavní obsah

VIDEO: Zápasí bez nohy, a přesto na žíněnce drtí soupeře

PRAHA

Obrovského, bouřlivého potlesku vstoje se dočkal americký zápasník Anthony Robles, který v rámci univerzitního šampionátu NCAA ovládl kategorii do 60 kilogramů. Nebylo to totiž jen tak ledajaké vítězství. Robles od narození nemá jednu nohu, tělesný handicap ale na žíněnce není znát a dvaadvacetiletý zápasník z Arizonské státní univerzity vyhrál všech šestatřicet zápasů mezi dospělými.

Foto: Sport.cz

Anthony Robles (vlevo). Zápasí s jednou nohou, přesto nemá soupeře.

Článek

Na šampionátu NCAA Robles obral o titul ve své kategorii obhájce Matta McDonougha z Iowy a za své výkony během třídenního mistrovství byl za bouřlivého aplausu bezmála 18 tisíc diváků ve Wells Fargo Center ve Philadelphii oceněn titulem Nejlepší zápasník.

Dojatý Roblese tak vystoupil na zatím nejvyšší vrchol své nedlouhé kariéry. Se zápasem totiž začal až na střední škole. „Zápasník jsem byl zprvu hrozný, měl jsem nějakých pětačtyřicet kilo. Ale má matka mi řekla, že jsem z boží vůle takový, jaký jsem, a podle mě je ten důvod zápas,“ líčil šťastný sportovec, jenž pomohl svému univerzitnímu týmu Nittany Lion k prvnímu titulu od roku 1953.

Mladý zápasník se rozhodl vzepřít svému osudu a za největší odměnu považuje, když je příkladem i pro ostatní handicapované. „Zápasím, protože to miluji. Dál mě žene a posouvá, když mi na Facebooku nebo e-mailem přicházejí zprávy od dětí i dospělých, že jsem pro ně inspirací a vzorem, že dostali motivaci udělat věci, které ostatní považují za nemožné,“ líčil Robles.

Zápasnický šampionát NCAA je součástí tzv. Březnového šílenství (March Madness), při němž vrcholí americké univerzitní soutěže. Vrcholem tradičně bývá basketbalový turnaj, jehož finále např. loni sledovalo 70 tisíc diváků.

Reklama

Související témata: